hag-sud-tribunal-haski-ratni-zlocini-rtv-jpg_660x330Хашки трибунал издао је налог за хапшење и затражио је изручење радикала Вјерице Радете, Јова Остојића и Петра Јојића, сазнају „Новости“. Хаг их терети за претње, застрашивање и утицај на два сведока у слушају против Војислава Шешеља.

Налог за њихово хапшење издат је још 19. јануара ове године, али није извршен. Зато је Хашки трибунал одлучио да „у интересу правде скине ознаку поверљивости са тог налога“ и да га јавно објави. Хаг тражи од наших власти да омогуће трансфер радикала у Шевенинген.

Војислав Шешељ, председник радикала каже за „Новости“ да Радета, Јојић и Остојић никада никога нису подмићивали и да не смеју да се одазову позиву нити власт има правног основа да их испоручи.

„Наш закон, а и статут Хага не предвиђају кривично дело непоштовања суда. То је убачено у правилник трибунала. Подсећам вас да је Француска одбила да испоручи порпаролку Хашког трибунала Флоренс Алтман када су је тражили због непоштовања суда. И позвали су се управо на то да нема правног основа – каже нам Шешељ и додаје да Србија Хагу може да испоручује само оне који су општужени за злочине против човечности, геноцид и дела тог типа.

radikali

Шешељ истиче да је Јово Остојић истакнути члан СРС и добровољац.

– Због тога сам му 1993. године дао титулу четвичког војводе. Он је већ саслушаван и притискан у канцеларији Хашког суда у Београду да би сведочио против мене и о томе је објавио књигу, чије сам делове цитирао у судници. Он нема никакве везе са мојом одбраном – прича Шешељ и додаје да је Радета његов правни саветник, а Јојић члан правног тима и да сигурно никога нису подмићивали ни застраживали.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Хаг тражи хапшење троје радикала

* Обавезна поља