Vucic-Davutoglu 1Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће Србија и Турска основати Савет на највишем нивоу, који ће водити двојица премијера, а који би требало да помогне још интензуивнијој сарадњи двеју земаља и позвао турске инвеститоре да улажу у Србију обећавши им увек за нијансу боље услове од оних које понуде друге земље.

Вучић је, у изјави за медије после билатералног састанка са премијером Турске Ахметом Давутоглуом, рекао да је на састанку било речи о свим важним билатералним и регионалним питањима, као и да су договорени механизми сарадње двеју земаља које би требало да донесу напредак, јавља Танјуг.

„Основаћемо савет на највишем нивоу, који ће да воде двојица премијера, из области у којима имамо највећу и најупечатљивију сарадњу. Водиће их министри из тих области, а готово стално ћемо да се састајемо”, рекао је Вучић.

Према његовим речима Турска има такво тело са Бугарском и Грчком.

„Имаће и са Србијом, јер мислимо да можемо много тога да заједнички направимо и урадимо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија жели да унапреди економске односе са Турском и привуче још већи број турских инвеститора, подсетивши да је влада донела одлуку да пружи субвенције за турске инвеститоре, који највише долазе у неразвијени део Србије на југу – пчињски, јабланички, нишавски, пиротски округ.

Премијер је рекао да ће вечерас бити одржан један од највећих билатералних бизнис форума, који ће окупити око 500 званица, односно 137 представника турског бизниса и око 300 званица из Србије, а на којем ће бити речи о улагањима и унапређењу сарадње.

Вучић је рекао да Србија очекује у 2017. годину међусобну размену од више од милијарду долара и додао да би веће турске инвестиције могле да нас приближе том броју и током следеће године.

Он је поручио турским бизнисменима и премијеру да Србија може да понуди најбоље услове у региону.

„Све што понуди нека земља турским инвеститорима, Србија ће за један долар да понуди више, своје услуге и себе као боље место за инвестирање”, рекао је Вучић и нагласио да је Србија спремна за такмичење и конкуренцију.

Он је честитао турском премијеру на одлуци да се повећа минимална зарада у Турској за 30 одсто, наводећи да ће то да доведе још инвеститора у Србију.

„Кад оздравимо и ојачамо српску привреду, и ми ћемо то да урадимо”, рекао је Вучић наводећи да је за Србију велика част што је наша земља друга или трећа на листи званичних посета премијера Турске.

Он је навео и да је број турских туриста ове године достигао 57.000, да се за дочек Нове године очекује око 4.000 туриста из те земље, те да очекује да се тај број у следећој години удвостручи.

Наводећи да се данас разговарало о важним инфраструктурним пројектима, енегетици, рударству, Вучић је најавио да ће сутра у Србију доћи и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, са којим ће он и Давутоглу посетити Нови Пазар.

vucic-davatoglu

Вучић – Пријатељи смо и са Русијом и са Турском

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија суверена држава која има пријатељске односе и са Руском Федерацијом и са Турском и да ће наставити да води своју политику у складу с тим.

Вучић је, одговарајући на питања новинара после састанка са премијером Турске Ахметом Давутоглуом о томе какав је његов став поводом сукоба те државе и Русије због обарања руског авиона, рекао да је Србија мала земља, а он обичан човек који не чезне да решава велике светске проблеме.

„Добро знам где нам је место у свету. Имамо добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом и са Турском и тако ћемо да наставимо”, поручио је Вучић.

Он је додао да је Србија срећна, поносна и да се не стиди што су јој пријатељи и Русија и Турска.

„Желели бисмо да се сви проблеми између Русије и Турске реше на најбољи могући начин. Србија би се томе свакако обрадовала”, рекао је Вучић
Он је поручио да ће Србија наставити да има добре односе са обе земље.

„Србија је суверена и независна држава и води своју политику, и у складу с тим се тако и понашамо”, закључио је Вучић

Давутоглу: Србија понудила турским инвеститорима добре услове

vucic-davatoglu-2-Премијер Турске Ахмет Давутоглу изјавио је данас да између Србије и Турске постоје веома важни историјски односи и да је важно да се добри билатерални односи две земље још више поправе.

Давутоглу је, у обраћању медијима после билатералног састанка са премијером Србије Александром Вучићем, рекао да ће турској влади бити част да са Србијом направи аранжман који већ има са Бугарском и Грчком, о Савету на највишем нивоу.

„На нивоу влада водићемо разговоре и састанке у наредном периоду из различитих области и у вези с тим очекујем Вучићеву посету нашој земљи. Важно је да се билатерални односи две земље још више побољшају”, истакао је Давутоглу.

Према његовим речима циљ је да се обим трговине од 780 милиона долара у 2014. повећа на милијарду долара у 2016.

„Могућности које је Србија понудила турским инвеститорима је заиста добра. Овде сам дошао са 130 пословних људи из Турске, иако је било веома тешко да се организује овакав сусрет на крају године”, рекао је Давутоглу.

Он је подсетио да је у Србију долазио већ десет пута, али да му је ово прва посета као премијера и истакао да, без обзира на географску удаљеност, не постоје границе између суседа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Даватоглу постао српски „пријатељ“!

* Обавезна поља