nato-435456ВАШИНГТОН – Током протеклих пет година повећао се број оружаних сукоба у свету, а у 2016. години не треба очекивати побољшање ситуације у области решавања војних криза, пише „Форин полиси”, преноси Танјуг.

Аналитичари америчког листа направили су пресек десет најважнијих и најужаренијих тачака којима ће светска заједница морати да посвети пажњу током ове године.

До најжалоснијих хуманитарних последица, према мишљењу аутора текста, може да доведе наставак сукоба у Сирији, Ираку, Јужном Судану, Авганистану, Јемену и Чаду.

На списку су и унутрашњи сукоби у Турској (сукоб Анкаре и Курда) и у Либији (где и даље траје грађански рат), преноси Спутњик.

Поред тога, према мишљењу аутора, ситуација у Бурундији, у којој расте незадовољство становништва због одлуке актуелног председника да се кандидује по трећи пут на ту функцију и ситуација поводом Јужног кинеског мора, где САД покушавају да се супротставе расту утицаја Кине, могли би да се закомпликују ове године, што би могло да доведе до стварања нових жаришта.

„Форин полиси” пише да већину набројаних сукоба није могуће решити, „јер су у њих умешане екстремистичке организације чији циљеви и идеологије не дозвољавају да се рат решава преговорима, а то поништава напоре за успостављање мира”.

„Време је да се у 2016. години одустане од мишљења да је само борба против насилног екстремизма начин да се очува светски мир или чак начин да се решава криза у једној земљи, на пример у Сирији”, пише „Форин полиси”, преноси Спутњик.

Аналитичари листа сматрају да већина набројаних сукоба захтева сарадњу на неколико нивоа – међу свим учесницима светских политичких процеса.

„Државе морају да удвоструче своје напоре за проналажење система политичких договора, да користе и најмање могућности за постизање компромиса”, пише „Форин полиси”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на „Форен Полиси“ о могућим ратовима у 2016.

* Обавезна поља