hilari-trampБивша прва дама је рачунала на „крунисање”, подразумевајући да јој номинација Демократске странке по природи ствари припада, али су је резултати избора у Ајови убедили да ће за номинацију ипак морати да се јако и дуго бори.

На првим овогодишњим страначким изборима Хилари Клинтон, некадашња државна секретарка, и Берни Сендерс, социјалдемократски сенатор из Вермонта, такорећи су изједначени. Разлика међу њима изражава се у промилима у њену корист (видети оквир) због чега Демократска странка још није прогласила коначне резултате, али је то учинио изборни штаб бивше сенаторке из Њујорка саопштавајући да је она победник.

Натегнута победа је хладан туш за Клинтонову јер је у Ајови очекивала тријумф баш као и републиканац Доналд Трамп, који је месецима убеђивао гласаче да је рођени победник, да би на партијским изборима у овој америчкој држави био тек други после улатраконзервативног сенатора из Тексаса Теда Круза.

Амерички медији истичу да су најбоље прошли Сендерс, кога су поједини медији, аналитичари и Клинтонова месецима потцењивали као социјалисту који нема никакве шансе у америчком изразито капиталистичком друштву, и сенатор са Флориде Марко Рубио, који је трећепласирани међу републиканцима са само једним процентом разлике у односу на Трампа.

Избори у овом делу Средњег запада нису репрезентативни и не може се на основу њих предвидети ко ће на крају бити републикански односно демократски кандидат за председника, али су ипак прво стварно опипавање пулса бирача. У неким изборним јединицима гласање је било буквално изједначено па се победник међу демократама одређивао бацањем новчића. Клинтонова зна да јој следеће недеље предстоји још тежи мегдан – прајмерис у Њу Хемпширу, где се њен ривал котира далеко боље од ње. Нерешен резултат у Ајови и пораз у Њу Хемпширу били би два узастопна ударца од којих се не би лако опоравила, сматра „Њујорк тајмс”. Са друге стране, ово ће оснажити Сендерсов изборни штаб. До пре само три месеца, сенатор је у Ајови заостајао за Клинтоновом за 30 одсто па би могао да се нада да ће успех из ове државе поновити и на националном нивоу. Његова база је међу белим и млађим бирачима кивним на неправедан систем који ради у корист богатих, а против којег је сенатор прогласио „револуцију”. Њено бирачко тело у великој мери је састављено од жена и мањина, па се од Клинтонове очекује да га надјача у државама које, за разлику од Ајове, имају велики број Афроамериканаца и Латиноса. Успех сенатора који је прогласио револуцију против „класе милијардера” сведочи о променама које су се догодиле у америчком друштву у којем је повезаност са социјализмом некада била готово подједнако страшна као припадност Кју-клукс-клану. Сендерс је захвалио подржаваоцима подсећајући их да је кренуо у кампању без препознатљивог имена и пара, и то против „најмоћније политичке организације у САД”, Клинтонових.

dzeb-hilari-tramp-foto-ap-i-rojters-1437049768-702155

Као што су се демократе помериле улево, републиканци су скренули удесно, и то се јасно види по томе што су сви овогодишњи страначки кандидати изузетно конзервативни, а највише Круз. Могуће је да Тексашанин кубанског порекла неће тако добро проћи у осталим државама јер му је у Ајови наруку ишло то што је тамошње бирачко тело у великој мери састављено од посвећених хришћана који подржавају десно крило републиканаца. Њима су били сумњиви религиозност и конзервативизам њујоршког бизнисмена који се обогатио у послу са коцкарницама, трипут женио и донедавно подржавао либералне политичаре. Сенатор је по вољи Американцима који редовно иду у цркву, али га сопствена странка сматра догматом који је због идеолошке задртости пре неколико година гасио институције савезне владе.

„Вашингтон пост” сматра да треба обратити пажњу на Рубија који, за разлику од Круза и Трампа, донекле ужива подршку републиканског естаблишмента и могао би да се до краја страначке трке наметне као најподеснији кандидат за опште изборе у новембру.

—————————————–

Ко је Тед Круз

Сенатор из Тексаса

Правник

Син кубанског мигранта

Залаже се за мањи државни буџет, слободну продају оружја, смртну казну, смањење пореза, укидање „Обамакера”, забрану абортуса и истополних бракова, протеривање илегалних миграната.

—————————————–

Резултати код демократа (у процентима)

Хилари Клинтон 49,9

Берни Сендерс 49,6

—————————————–

Резултати код републиканаца

Тед Круз 28

Доналд Трамп 24

Марко Рубио 23


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хладан туш за Хилари и Трампа

* Обавезна поља