Nikolic-IzboriПредседник Републике Томислав Николић распустио је, на образложен предлог владе, Скупштину Србије и расписао изборе за 24. април. Председник је позвао грађане и учеснике избора, али и медије на фер и демократску утакмицу изразивши уверење да ће Србија после избора наставити с реформама и да неће одустати од пута којим сада иде. Од тренутка расписивања избора почели су да теку рокови за предизборне радње.

На питање „Политике“ хоће ли на неки начин помоћи СНС-у у предизборној кампањи, председник Николић је одговорио: „Неће ме бити ако не затраже помоћ, а неће ме бити срамота да пружим помоћ. У кампањи желим да помогнем да победи идеја за коју мислим да је добра. Имам право на то.”

Одмах после потписивања Указа о распуштању парламента, председник је подсетио на образложење које му је упутила влада, истакавши да је „дошло време за испитивање подршке, јер су реформе веома болне и тешке и зато је потребно да се грађани изјасне да ли их подржавају, или постоји нека боља идеја и, можда, неко други ко заслужује поверење грађана”.

Николић је рекао да је Србија све проблеме решавала изборима, а „грађани су увек знали да изаберу – биће тако и овај пут”. Према његовим речима, „влада је у претходном периоду учинила много, покренула читав систем реформи за које мора да обезбеди нови мандат, како би била сигурна да оно што ради, ради по вољи грађана”.

Новинари су председника подсетили да он није био за ванредне изборе и питали да ли га је премијер убедио да су они потребни, а он је одговорио да је износио свој лични став, а „од тренутка када су се стекли услови за расписивање избора није битан мој став, моје је да их распишем”. Будући да је више пута поновио да би волео да победи СНС, новинари су питали да ли би био разочаран уколико се то не би десило, Николић је рекао да он неће бити разочаран, али би многи грађани касније били разочарани, јер – „нисам сигуран да би се после другачијег изборног исхода наставиле реформе, а желим да победи идеја која је добра за Србију”. Он је истакао да ће сарађивати са сваким ко обезбеди већину за формирање владе и додао: „Нисам се мешао ни претходни пут, ни онај пре тога и потпуно су бесмислене приче како се мешам у састављање листе и тражим нешто.”

Одговарајући на новинарско питање о томе ко ће бити гарант фер избора, председник је рекао да је 22 године био опозиционар, да зна како то изгледа, али и да данас имамо Републичку изборну комисију у којој сви имају своје представнике и разна регулаторна тела која контролишу кампању и да уопште не сумња у регуларност избора.

nikolic-izbori2

Будући да је позвао медије да дају допринос фер изборима, питали смо председника да ли верује да ће медији бити коректни, на основу онога што је могао да види од тренутка када је речено да ће избора бити, а он нам је одговорио: „Само мене не питајте како се медији у Србији понашају према људима. Не знам да ли овде има редакције која се није огрешила о мене, па вас увек лепо дочекам и испратим и никада не говорим и не пишем против вас.

Онда ви мислите да је то моја слабост и да можете поново да ме окрпите. Волео бих да су ми бар нашли неку грешку током мандата, нешто што нисам добро урадио за Србију, за шта бих им био захвалан. И ако се будем кандидовао нећу ни реч рећи, иако бих могао да вам наведем медије који ће целу кампању да посвете покушају да не будем поново изабран. Зато мислим да данашњи представници опозиције имају много мање разлога да се жале на писање медија него председник републике, који се не бави политиком у кампањи.”

Пастор и Гојковић: Избори истовремено на свим нивоима

НОВИ САД – Покрајински и локални избори одржаће се, због економичности, истог дана када и републички, саопштили су новинарима председници српског и војвођанског парламента, Маја Гојковић и Иштван Пастор, након састанка у Пасторовом кабинету.

Пастор, у чијој надлежности је расписивање покрајинских избора, рекао је да ће то учинити 22. марта.

„Моји простори за маневар су изузетно ограничени, заправо не постоје“, казао је Пастор, објашњавајући да, по прописима, покрајински избори морају бити расписани 90 дана пре него што је конституисан претходни сазив Скупштине Војводине и одржани најкасније 60 дана од расписивања, а најраније 30 дана.

Председница Скупштине Србије, која расписује локалне изборе, казала је да ће то учинити након викенда. По њеним речима, у 14 општина у Србији неће бити ванредних локалних избора, али ће она с расписивањем избора за локалне самоуправе сачекати још два дана како би прошли рокови који се односе на Вождовац и Земун и тиме се комплетирала слика за град Београд.

pastor-gojkovic

Председник Скупштине Војводине казао је да је у председници републичког парламента имао „отвореног и искреног сарадника“. Захваљујући томе, додао је, амандмани и законодавне иницијативе које је Скупштина Војводине упућивала Скупштини Србије као овлашћени предлагач „увек су наилазили на отворене претпоставке за то да се у нормалној атмосфери и са изузетном пажњом могу преносити и образлагати“.

„Мислим да је то битно не само са са аспекта сарадње, него да је и изузетно значајно за градњу институција“, казао је Пастор.

Гојковићева је рекла да су врата њеног кабинета била отворена за иницијативе Скупштине АПВ. Поредећи то са ранијим периодом, додала је да се није чекало годинама да се оне уврсте у дневни ред седница републичког парламента.

Демократе, коалициони партнери Пасторовог СВМ-а у покрајинској власти, не сматрају да су два парламента имала добру сарадњу, али се слажу око става да је истовремено одржавање избора рационално.

„Било би неразумно и нерационално да избори не буду истог дана“, изјавио је новинарима потпредседник покрајинске владе Мирослав Васин, који је и шеф војвођанског одбора ДС-а. Он је казао да ће ДС на покрајинске изборе „дефинитивно“ изаћи у коалицији са Демократском странком војвођанских Хрвата, али и са неколико других партија. „Засада, још два-три дана немам овлашћење од тих странака да кажем ко су“, додао је Васин.

Ни опозициони СНС не открива са киме ће на покрајинске изборе. Покрајински посланик СНС-а Владимир Галић каже да припреме и преговори још трају, а да до расписивања покрајинских избора 22. марта има још доста времена.

Иначе, Скупштина Војводине је одржала седницу за коју је Пастор изјавио да је вероватно последња у овом сазиву.

Николић променио причу о руским хуманитарцима

Председник Николић путује у посету Руској Федерацији, па су новинари питали хоће ли бити потписан споразум о статусу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, а он је одговорио да то не може да уради техничка влада: „То ће морати да сачека крај избора, конституисање нове Скупштине Србије и формирање нове владе, која ће имати прилику да се изјасни о споразуму.” Овај споразум предвиђа истоветна права и обавезе за Руско-српски хуманитарни центар у Нишу какве су добили представници НАТО-а који се нађу на територији наше земље.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић распустио Скупштину на предлог Владе

* Обавезна поља