sergej-kuralenkoКолоне камиона натоварених оружјем практично даноноћно иду из Турске у области Сирије које контролишу терористи Нусра фронта и Ахрар ел шама, изјавио је у петак начелник руског Центра за помирење непријатељских страна у Сирији Сергеј Кураленко.

„Практично даноноћно с територије Турске преко границе прелазе колоне натоварених возила с опремом и оружјем. Ти камиони иду искључиво у области које су под контролом организација Нусра фронт и Ахрар ел шам“, рекао је Кураленко.

Према његовим речима, „доказе за ову неприкривену подршку Турске терористима у Сирији добила је, буквално јуче, сниматељска екипа руског телевизијског канала РТ“.

У Сирији су закључени споразуми о прекиду борби с једним од команданата организације Џејш ел Ислам и с петорицом команданата умерене опозиције у области Дерба, као и са старешинама два насеља у Хами, навео је Кураленко.

Према његовим речима, у овом тренутку настављају се преговори с лидерима још четири оружане формације опозиције, размештене у провинцијама Дамаск, Дерба и Хомс.

Кураленко је рекао да је у протекла два дана Центар забележио више од 40 случајева нарушавања прекида ватре. Он је додао да је најтежа ситуација и даље у провинцији Алеп, у којој је забележено 13 случајева нарушавања споразума.

turska granicaУ низу случајева, објаснио је Кураленко, оружане групе бораца деловали су из пограничних делова области чије су координате руској страни предали крајем фебруара амерички партнери. Тамо би требало да буду одреди који су пристали на прекид борби.

„Руска и сиријска авијација нису нападале оружане формације које су прихватиле прекид борбених дејстава и саопштиле своје положаје“, додао је Кураленко.

На сајту Министарства одбране Русије објављено је да је у Сирији током  протекла 24 сата забележено 27 случајева нарушавања прекида ватре у провинцијама Идлиб, Дамаск, Хомс, Дерја, Латакија и Алеп.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Турска шаље оружје у об ласти где су терористи

* Обавезна поља