advokatiБеоградски адвокати окупили су се данас испред Уставног суда Србије на сат времена позивајући тај суд да што пре донесе одлуку о иницијативама адвокатуре за оцену уставности Закона о јавним бележницима и сета пратећих закона.

Окупљање адвоката из Београда наставиће се сваког радног дана од 12 до 13 сати, рекао је Танјугу члан Управног одбора Адвокатске коморе Београд Александар Цвејић.

„Адвокати Београда ће се окупљати испред зграде Уставног суда Србије очекујући и желећи да тај суд што донесе одлуке поводом бројних иницијатива које су поднеле адвокатске коморе и појединци о питању неуставности закона о јавном бележништву и сета других закона који су са њим повезани“, рекао је Цвејић.

Како тврди, скупови су спонтани и не организују их коморе.

„Желимо да покажемо да ови закони тиште све адвокате као појединце, а не да сметају коморама као организацијама. Адвокати ће долазити сами и инсистираће да се одлука донесе што пре“, нагласио је Цвејић.

Он је подсетио да је Уставни суд већ заузео став да су то приоритетна питања и да правосудје стоји у потпуном колапсу већ три месеца.

„То што се држава и државни органи не секирају због тога, не значи да Уставни суд не треба да реагује и да што пре пресече ‘Гордијев чвор’ који је настао доношењем ових закона.

 

Група од 200 адвоката предала је прошле седмице појединачне ургенције Уставном суду за убрзавање поступка одлучивања о иницијативама које су му поднете средином септембра.

Уставни суд је 12. новембра саопштио да је одржао припремну седницу поводом њих као и иницијатива за оцену уставности обуставе рада адвоката, која је почела 17. септембра у целој Србији.

Адвокати су у протесту јер сматрају да су неуставне и незаконите поједине одредбе тих закона, а траже и регулисање паушалног опорезивања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Адвокати испред Уставног суда

* Обавезна поља