sergej-lavrov(6)БАЗЕЛ – Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је данас упозорио Француску да рескира свој углед уколико не испуни обавезе преузете договором о продаји два носача хеликоптера „Мистрал” Русији, чија је испорука одложена због украјинске кризе.

„Мало ми је мука због ове теме. То више није наш проблем, већ је питање француског угледа. Они морају да испуне све обавезе предвиђене уговором”, рекао је Лавров на маргинама састанка министара спољних послова чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Базелу, а пренела агенција АФП.

Француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан је данас изјавио да два ратна брода које је Русија наручила можда никада неће бити испоручена ако се ситуација у Украјини не промени.

Председник Француске Франсоа Оланд је прошлог месеца обуставио испоруку првог брода „до даљег” због тензија изазваних поступцима Русије у Украјини. То је било већ друго одлагање испоруке.

Лавров је у Базелу такође критиковао Запад због, како је навео, константних покушаја да се Русија окриви за кризу на истоку Украјине.

„Наше колеге са Запада, односно из неких европских земаља, али првенствено из САД, уколико желе да нас представе као главне кривце, а то стално раде, то није у реду и неће им успети”, рекао је Лавров.

Лавров: Покушај монопола НАТО и ЕУ на истину катастрофалан 

БАЗЕЛ – Покушаји да се докаже да НАТО и Европска унија имају монопол на истину и да безбедност и просперитет могу да буду постигнути само унутар њихових граница су катастрофални, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

„Ако идемо том логиком, Организацију за европску безбедност и сарадњу треба угасити”, рекао је Лавров синоћ на заседању савета министара спољних послова ОЕБС у Базелу, а пренео сајт РТ.

Он је истакао да ОЕБС може да буде ефикасан само ако постане потпуно делотворна међународна организација и оруђе за колективан одговор на заједничке изазове.

Лавров је додао како званична Москва и даље инсистира на томе да украјинска криза може да се оконча само путем директног дијалога између Кијева и самопроглашених Доњецке и Луганске републике.

„Покушаји да се преговори претворе у други тип формата, у којима представници Доњецка и Луганска неће учествовати, су неприхватљиви. Само директан дијалог између сукобљених страна може да донесе резултат”, истакао је руски министар спољних послова.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о „Мистралима“

* Обавезна поља