advokati-protrst-2.pngБЕОГРАД – Владини предлози измена и допуна Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности наћи ће се пред посланицима Народне скупштине већ у понедељак, 3. новембра, и биће разматрани по хитној процедури. Требало би да ступе на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику”, а не после осам дана, као што је уобичајено.

Саопштено је да се предложеним изменама укида монопол јавних бележника на састављање уговора о промету непокретности и уводи се нови намет јавним бележницима тако да убудуће 30 одсто од њихове награде иде у буџет Србије.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије заседао је синоћ и саопштио да предложене измене нису суштинске већ „деклараторне и усмерене ка довођењу јавности у заблуду”. У саопштењу за јавност, АКС истиче да укидање монопола јавних бележника није садржано у предложеним изменама закона.

Влада је прекјуче, у четвртак, утврдила предлог измена два закона, које у знатној мери, али не и у потпуности, одговарају захтевима адвоката који већ седам недеља протестују обуставом рада и блокирају правосуђе управо због монопола јавних бележника за састављање уговора о промету непокретности.

Адвокати су незадовољни оваквим предлогом, јер ново решење подразумева да сваки уговор, било да га састави грађанин или адвокат, мора да прође и поступак солемнизације код јавног бележника, како би од приватне исправе добио снагу јавне исправе. Међутим, адвокати траже да ови уговори, као приватне исправе, буду само предмет легализације, односно овере потписа код јавног бележника, као што је то до сада било код суда.

Комплетан текст предлога измена и допуна закона јуче је објављен на сајту Народне скупштине.

Министар правде Никола Селаковић објаснио је да грађани неће плаћати више него до сада за састављање уговора о промету непокретности који им сачини адвокат, а солемнизује, или у преводу, овери и заведе у књиге, јавни бележник.

– То је исто као што сте некада ишли код адвоката да вам састави уговор, па онда у суд на оверу потписа и тада сте плаћали на два места, и адвокату и суду. Грађанин може да изабере да ли ће ићи и код адвоката и код нотара, или само код нотара, али га тај избор неће коштати више – рекао је јуче Селаковић.

Министар је јуче издао саопштење којим адвокате позива на наставак преговора.

„Верујемо да само заједничким дијалогом и даљим преговорима можемо доћи до свима прихватљивих решења за сва отворена питања. Апелујем на руководство адвокатских комора, као и на све адвокате у држави да прекину са обуставом рада и наставе даље преговоре са Министарством правде, јер само путем конструктивног дијалога може бити пронађен компромис у вези са свим захтевима адвокатуре у Србији”, каже министар у допису свим адвокатским коморама.

Други важан предлог у Закону о јавним бележницима односи се на део зараде који ће нотари плаћати држави, будући да им је она дала јавна овлашћења. Реч је о износу од 30 одсто од сваке наплаћене награде за своје услуге, без ПДВ-а, и то у року од 15 дана од наплате.

Тај износ одлазиће директно у државни буџет и биће намењен судовима – за њихове текуће расходе и побољшање материјалног положаја запослених у судовима, као и друге расходе и инвестиције за судове.

На питање зашто ће баш 30 одсто награда нотара ићи у буџет за финансирање рада судова, у Министарству правде добили смо одговор да је то у складу са решењима из земаља у којима постоји јавнобележничка делатност.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије саопштио је синоћ да овај предлог показује да постоје посебни интереси између јавних бележника и одређених интересних група.

„Протест адвоката допринео је рушењу овог концепта и бар део средстава вратио у буџет Републике Србије. Предложеним изменама закона министар је потврдио оправданост протеста адвоката који се наставља”, наводи се у саопштењу АКС.

Адвокати су поново замерили министру Селаковићу да се „користи политикантством” и да је у емисији РТС-а „Да. Можда. Не” и другим медијским наступима „изнео лажи и неистините тврдње”.

Адвокатска комора Србије ће данас у подне одржати конференцију за новинаре.

Забринути за притворенике

Адвокатска кривична унија (АКУ), чији је председник адвокат Боривоје Боровић, јуче је упутила захтев адвокатским коморама Србије и Београда да преиспитају своје одлуке о забрани рада адвокатима у притворским предметима, изражавајући забринутост за права својих клијената који су у притвору.

„АКУ поштује одлуке о протесту, али наши клијенти који се налазе у притвору и њихова права и слободе су угрожени. Апеловали смо на коморе да преиспитају упутства у вези са обуставом рада адвоката”, рекао је за Танјуг адвокат Боровић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Адвокати, нотари и интересне групе

* Обавезна поља