agencija-za-borbu-protiv-korupcijeБЕОГРАД – Утврђено је да је министар 2013. био у сукобу интереса када је као члан ДВТ и ВСС гласао да његови помоћници буду изабрани за заменика тужиоца и судију за прекршаје

Агенција за борбу против корупције предложиће да Никола Селаковић буде разрешен са функције министра правде, сазнаје „Политика”. Одлучујући по пријави коју је у априлу ове године поднело Удружење судијских и тужилачких помоћника Србије, агенција је утврдила да је министар био у сукобу интереса када је као члан Државног већа тужилаца и Високог савета судства гласао да његови помоћници у Министарству правде Радомир Илић и Мирјана Михајловић буду изабрани за заменика тужиоца, односно судију за прекршаје.

Према наводима решења којим се утврђује да је Селаковић поступао супротно одредбама Закона о Агенцији за борбу против корупције, у које је „Политика” имала увид, наводи се да је министар „као члан по положају Државног већа тужилаца (ДВТ), на 19. редовној седници овог тела која је одржана 26. јуна 2013. године, учествовао у одлучивању о предлогу кандидата Радомира Илића за избор за заменика тужиоца у Првом основном тужилаштву у Београду, а који је у то време био посебни саветник у Министарству правде”.

Готово идентично министар је поступио и када је 21. маја 2013. године, на седници сталног састава Високог савета судства (ВСС), гласао да Мирјана Михајловић, која је такође у то време била саветник у министарству, буде изабрана за судију.

– На овај начин министар правде Никола Селаковић погодовао је наведеним особама и довео у сумњу поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, а да о сумњи у постојање сукоба интереса који је имао у конкретним случајевима није писмено обавестио агенцију. Због тога му је на основу Закона о Агенцији за борбу против корупције изречена мера јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције министра правде – наводи се у решењу ове агенције.

Радомир Илић, у чијем је избору за заменика тужиоца било „коруптивних елемената”, био је координатор радне групе за израду Националне стратегије за борбу против корупције од 2013. до 2018. године. Илић је, према подацима објављеним на сајту Министарства правде, „током 2013. године постао експерт Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала за примену Конвенције УН за борбу против корупције, а потом и заменик шефа преговарачког тима за Поглавље 23”.

Министарство правде јуче је одбило да коментарише налазе агенције пре њиховог званичног објављивања.

Члан 51 Закона о агенцији

Мере које се изричу функционеру због повреде овог закона: мера упозорења и мера јавног објављивања препоруке за разрешење. Функционеру који је изабран на јавну функцију непосредно од грађана, функционеру коме је престала јавна функција и повезаном лицу може се изрећи мера упозорења и мера јавног објављивања одлуке о повреди овог закона.

Ако лице из става један и два овог члана не поступи по изреченој мери упозорења до истека рока који му је у одлуци одређен, изриче му се мера јавног објављивања препоруке за разрешење, односно мера јавног објављивања одлуке о повреди овог закона.

Ако је функционеру изречена мера јавног објављивања препоруке за разрешење, агенција подноси иницијативу за разрешење функционера органу који га је изабрао, поставио или именовао. Надлежни орган је дужан да обавести Агенцији за борбу против корупције о мерама предузетим поводом изречене мере јавног објављивања препоруке за разрешење, односно иницијативе, у року од 60 дана од дана објављивања мере.

Селаковић – Не волим придике …

Министар правде Никола Селаковић, поводом препоруке Агенције за борбу против корупције да му буде изречена мера разрешења са те функције, каже за „Блиц“ да поштује законе своје државе, али да не воли када му придике о законитости држе они којима су руке „дубоко у меду“.

– Поштујем законе своје државе и поштоваћу сваку закониту одлуку њених органа. Али не волим када ми придике о законитости држе они којима су руке дубоко у меду. Они код којих се закон може примењивати на овакав или онакав начин, који закон ретко када примењују доследно, а нарочито онда када је морао да буде примењен – каже Селаковић за „Блиц“.

Он је казао и да по Закону о Агенцији за борбу против корупције, овакви поступци се воде тајно, јер доводе у сумњу интегритет личности и нарушавање нечијег угледа, пре доношења коначне правоснажне одлуке, те свако објављивање детаља поступка, представља директно кршење закона, прецизирао је министар правде.

Агенција за борбу против корупције саопштила је раније данас да је министру правде Николи Селаковићу изречена мера јавног објављивања препоруке за разрешење са те функције.

Решење је, како се наводи у саопштењу објављеном на сајту те агенције, потписао директор Агенције 1. октобра ове године, а поступак против министра Селаковића је покренут 12. јуна ове године на основу прјиава поднетих Агенцији.

Селаковић, додаје се, има право жалбе против овог решења.

Жалба се подноси Одбору Агенције, као другостепеном органу, у року од 15 дана од дана пријема решења, односно рок за жалбу истиче 21. октобра.


Извор: Политика, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Агенција против корупције v.s. Селаковић

* Обавезна поља