Pravni-fakultet-KragujevacПосле велике неизвесности која је пратила рад Правног факултета у Крагујевцу, студенти и професори ове високошколске установе могу да одахну: факултет ће ипак бити акредитован, сазнаје „Политика” у Комисији за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије (КАПК). Како је за наш лист рекла професор др Софија Пекић Квори, Правни факултет је испунио апсолутно све оно што је КАПК захтевао, а на првом месту промењени су сви људи на руководећим положајима, од шефова катедри до декана.

– То значи да на одговорним местима на факултету више нема особа са оптужнице у афери „Индекс”, а на испитима су чланови комисије наставници против којих се не води кривични поступак. Правни факултет је доставио јако добар акциони план по процедури за накнадно праћење и по свим овим основама биће акредитован – објашњава др Пекић Квори.

На наше питање да ли је факултет имао довољно кадрова да изнесе све ове промене, наша саговорница одговара да јесте: нови вршилац дужности декана јесте професор др Станко Бејатовић са Катедре за кривично право, а председник Савета факултета је др Зоран Јовановић са Катедре за јавно право.

Како је наш лист писао крајем септембра, буру и осуду академске јавности пре свега, изазвала је одлука Наставно-научног већа да, упркос препорукама Комисије за акредитацију и проверу квалитета, једини кандидат за декана буде др Ненад Ђурђевић, који је тада био на позицији вршиоца дужности декана и један је од оптужених у афери „Индекс”.

Претходно је КАПК писмено факултет упозорио да „није примерено академској пракси да у руководство факултета буду укључени наставници против којих се води поступак због сумње да су извршили кривично дело злоупотребе службене дужности”. Пре тога је декан у два мандата др Предраг Стојановић поднео оставку из здравствених разлога, а њега је крајем априла ове године заменио његов колега – и са факултета и са оптужнице.

Комисија за акредитацију је у извештају написала и да се факултет споро мења, да је забрињавајуће што није покушано да се поправи кадровска структура и да, иако су неке мере предузете, факултет мора да уложи ванредни напор како би вратио углед због афере „Индекс”, која је откривена још 2007. године. Подсећања ради, међу мерама које је КАПК наложио Правном факултету јесте и та да је неопходно да се обезбеди комисијско полагање испита из свих предмета на којима испитују наставници који су оптужени у афери, то јест да за све испите као члан комисије буде укључен још по један наставник факултета против кога се не води кривични поступак.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Акредитација без осумњичених у „Индексу“

* Обавезна поља