aspen-konferencija-berlin-previewМинистри спољних послова Велике Британије и Немачке, Филип Хамонд и Франк Волтер Штајнмајер понудили су политичарима у БиХ предлоге који би требало да доведу до бржег потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији.

Како пише сарајевски интернет портал „Кликс“, на Аспен конференцији министара спољних послова Југоисточне Европе која је јуче одржана у Берлину, Хамонд и Штајнмајер су упутили политичарима из БиХ писмо да што пре формирају владе на свим нивоима како би БиХ могла да крене напред.

Двојица министара од ЕУ траже да се политичари које су грађани изабрали обавежу писменом изјавом да ће прихватити обавезу да са ЕУ договоре мапу пута за широки план реформи путем којих ће БиХ напредовати ка придруживању Европској унији.

– Ако ваши политичари ово ураде, онда ћемо заузврат од ЕУ тражити да, након дугог кашњења, на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању, тако да БиХ може имати користи од преко потребних финансијских инвестиција – наводе министри у свом предлогу.

Ако би се иницијални план реформи спровео, Немачка и Велика Британија обећале су подршку у подношењу апликације БиХ за чланство у ЕУ.

– Нема више времена за губљење. Економска ситуација у БиХ је изузетно забрињавајућа – додали су Хамонд и Штајнмајер, истичући да њихов предлог не мења услове приступања БиХ Европској унији.

Велика Британија и Немачка ће тражити од институција Европске уније и да се пресуда Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“ на неко време остави по страни и да се крене у социо-економске реформе које би довеле до бржег прикључивања БиХ ЕУ.

Могерини подржала британско-немачки план за БиХ

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини подржала је данас план Велике Британије и Немачке за отклањање блокаде у европским интеграцијама Босне и Херцеговине.

– Веома ценим идеје за напредак БиХ које су синоћ у Берлину изнели министри Велике Британије Филип Хамонд и Немачке Франк Валтер Штајнмајер – поручила је Могерини у саопштењу за медије.

Хамонд и Штајнмајер затражили су синоћ од босанских политичких лидера да се у писаном документу обавежу на институционалне реформе на свим нивоима усагласе план за шире политицке и економске реформе које це је приближити приступним критеријума европског клуба.

Заузврат, Британија и Немачка ће настојати да задобију подршку европских земаља за одобравање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ, чиме би јој се одобрила и претприступна средства ЕУ у сврхе поспешивања даљих реформи.

– Овај план долази у прави час и односи се на реалне проблеме – написала је Могерини у саопштењу и најавила да ће га ставити на дневни ред шефова европских дипломатија који је заказан за 17. новембар.

Она је сем тога поручила да ће посетити Сарајево чим се за то укаже прилика.

Емил Влајки – Писмо наметање унитарне бошњачке државе

Обојена револуција“ је завршена стварањем трочланог Предсједништва БиХ које ће, у свим стратешким питањима слиједити „сугестије“ такозване међународне заједнице. Овако посматрано, њој уопће није било важно тко ће бити на власти у Републици Српској. Да јој је било важно, њене „вреће из иноземства“ би и ту чињеницу измијениле.

Писмо двојице министара јавности БиХ покушава да одреди нашу будућност. У том писму нема ни „е“ од ентитета, ни „д“ од Дејтона, ни „р“ ни „с“ од Републике Српске. Намећу нам унитарну, бошњачку БиХ по принципу „један човјек, један глас“.

Заборавили су једну „ситницу“. Да би се овако радикалне уставне промјене извршиле, Срби требају за то гласати. У Скупштини РС је за то потребна квалифицирана већина, а у Парламенту БиХ се без српских гласова не може.

А Срби никада неће гласати против ово мало, али толико значајног Дејтона, што нам је остао, ма какве год биле размирице међу српским политичким странкама. Када се о политичкој самосталности РС-а ради, квислиншка квалифицирана већина коју захтијева „међународна заједница“ никада се неће формирати.

Све у свему, драги амбасадори, „но пасаран“, нећете проћи.


Извор: Танјуг, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачко-британски план за БиХ и Емил Влајки

* Обавезна поља