vucic-isa-mustafa-federika-mogerini„Косовски премијер“ Иса Мустафа каже да са Србијом не може да разговара о имовини и предузећима на Косову јер су, како тврди, она „косовска“.

Како је навео, ставови две стране о енергетици веома су удаљени, а договор о телефонском позивном броју практично је постигнут.

Сматра да тврдње да је инвестирала у имовину на Косову Србија треба и да аргументује.

У интервјуу за Радио Дојче веле, Мустафа каже да је „српска делегација у Бриселу отворила много проблема везаних за имовину, о којима се не може дискутовати“.

„Уставом Косова и Резолуцијом 1244 смо обезбедили да сва имовина која се налази на територији Косова припада Косову. Електропривреда Србије је деловала на северу Косова, али је деловала илегално“, тврди Мустафа у изјави за Дојче веле.

Упитан да ли је оптимиста у погледу постизања споразума Београда и Приштине, Мустафа каже:

„Врло смо близу постизању споразума о слободном кретању на мосту преко Ибра. Српска страна више тактизира око одлагања споразума него што за то има аргументе“, рекао је Мустафа и додао да се може рећи да је споразум о позивном броју већ постигнут.

Додао је да обе стране желе да сви споразуми буду потписани одједном. „Косовска“ делегација инсистира да споразуми буду потписани када и споразум о Заједници српских општина, коју Албанци називају асоцијацијом, споразум о енергетици и о отварању моста преко Ибра.

Мустафа, међутим, тврди да су ставови Београда и Приштине о енергетици много удаљени.

Рекавши да је последња рунда дијалога била веома напорна и тешка, „косовски премијер“ је казао да је питање Заједнице српских општина „врло осетљива област“, те да је потребно много пажње како не би била, како је рекао, формирана трећа власт на Косову, јер би то било супротно са косовским Уставом и законима.

 

Сматра да Заједница српских општина не треба да има извршну власт нити да игра улогу централне власти.

„Треба пронаћи модус који би задовољио потребе општина са већинским српским становништвом и који би био у складу са Бриселским споразумом из 2013. године. Али, треба омогућити да централна и локална власт имају јасна овлашћења како не би долазило до међусобних сукоба. Ту смо имали много потешкоћа да се усагласимо са српском делегацијом“, рекао је Мустафа.

„Косовски премијер“, додуше, каже да српска страна није експлицитно поставила захтев о извршним овлашћењима ЗСО, али да се то јасно види из разговора о тој теми.

„Нисмо се сложили са тим и немамо уставног простора за тако нешто. Асоцијација треба да подржава рад општина, промовише демократију и њихов развој у области образовања, здравства …“, рекао је Мустафа.

Упитан који су разлози због којих се мост преко Ибра не отвара, Мустафа је казао да за то нема никаквог оправдања.

„Мост би могао прво да се отвори за кретање грађана, а касније и за пролаз возила. Нисмо постављали услове како ће се кретати возила у северном делу Митровице, јер је то локално питање. Али важно је да се отвори пут и да људи могу да се слободно крећу“, рекао је Мустафа.

Едита Тахири о отварању моста на Ибру

„Косовска министарка за дијалог са Београдом“ Едита Тахири тврди да ће до 1. октобра бити уклоњена барикада на мосту преко Ибра у северном делу Косовске Митровице. Додаје да је у Бриселу било напретка по питању Заједнице српских општина, али да су ставови и даље далеко.

Едита Тахири тврди да ће до 1. октобра бити уклоњена барикада на мосту преко Ибра у северном делу Митровице када ће, како је рекла, започети прва фаза – пешачки саобраћај, преноси Танјуг.

Тахири је рекла да је то предлог Европске уније на преговорима Београда и Приштине у Бриселу који је, како каже, Косово прихватило, преноси портал ТВ Кљан Косова.

Према њеним речима, други део споразума који се односи на саобраћање возила ће бити имплементиран касније.

Тахири је, након састанка комисије за правосуђе, мандате и имунитет у косовској скупштини, рекла да је у дијалогу са Београдом у принципу постигнут споразум за Телеком и он треба да буде потврђен на наредном састанку.

„Овим споразумом Косово ће добити од ИТУ телефонски код 383, а Аустрија ће аплицирати у име Косова“, рекла је Тахири у изјави за приштинску Коха диторе.

Говорећи о Заједници српских општина, „косовска министарка“ је рекла да је било напретка у разговорима, али да су ставови и даље далеко.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Албански поглед на преговоре у Бриселу

* Обавезна поља