cipras 3Заокружите „не“ ради постизања бољег споразума. Европа мора престати да се понаша на недемократски начин. Глас „не“ на референдуму ојачаће позицију Грчке у разговорима са кредиторима

„Ми желимо бољу будућност за своју земљу и управо зато организујемо референдум. Само што смо објавили да ћемо одржати референдум – одмах смо добили повољнију понуду кредитора у односу на оно што су нам предлагали у минули петак. Ми смо на те предлоге дали своју понуду коју ће Еврогрупа разматрати вечерас“

Заокруживање „не“ на референдуму неће значити раскид са Европском унијом – рекао је данас поподне сународницима Алексис Ципрас.

Како је и било најављено, Ципрас се нацији обратио преко телевизије и нагласио:

„Референдум се не тиче места Грчке ни у Европској унији ни у еврозони. Наше чланство датост коју нико не доводи у питање. На референдуму треба да одлучимо – хоћемо ли прихватити споразум који су повериоци понудили или ћемо са мандатом народа одмах наставити да тражимо прихватљивије решење за проблем дугова“.

Истовремено је обећао: „Ако влада Грчке добије позитиван одговоре од поверилаца – она ће одмах одреаговати. Влада има тврду намеру да са кредиторима ради на достизању одрживог споразума који би нам отворио перспективу“.

Ципрас је подвукао да његова влада жели да избегне све што би значило ризик за Грчку и њен народ:

„Ми желимо бољу будућност за своју земљу и управо зато организујемо референдум. Само што смо објавили да ћемо одржати референдум – одмах смо добили повољнију понуду кредитора у односу на оно што су нам предлагали у минули петак. Ми смо на те предлоге дали своју понуду коју ће Еврогрупа разматрати вечерас“.

Атина је „тројки“ (ЕУ, Европска централна банка и ММФ) саопштила да ће прихватити њену „последњу понуду“ ако она пристане на њене најважније предлоге.

Ципрас је оценио да су у Европи превладали радикални погледи који су довели до привременог затварања грчких банака. Према његовим речима, то је урађено са намером да се Грци застраше и наведу да на референдуму гласају „за“.

„Да бисмо одбранили право својих пензионера на пристојне пензије – ми се боримо већ пет месеци. Свете нам се за ту борбу“.

merkel-cipras

Глас „не“ не значи прекид са Европом, већ управо повратак вредностима Европе, рекао је Ципрас, одбацујући оптужбе лидера Европске уније да је референдум у суштини глас за или против останка у Грчке у ЕУ.

Референдума о понуди кредитора у недељу ће бити – подвукао је Ципрас – и позвао грађане да заокруже „не“ у циљу постизања бољег споразума.

Ципрас је рекао да Европа мора да престане да се понаша на „недемократски начин“.

Глас „не“ на референдуму ојачаће позицију Грчке у разговорима са кредиторима, а ти разговори биће обновљени у већ понедељак, навео је Ципрас.

„Пресуда народа много је јача него воља владе“, казао је Ципрас.

Пркошење кредиторима на референдуму изложиће их „већем притиску да наставе“ са преговорима, што ће бити „одлучан корак за бољи споразум“, истакао је Ципрас.

„Ви сте уцењени и позвани да гласате „да“ за све мере институција, без решења за излазак из кризе“, рекао је Ципрас грађанима, додајући да ће „социјално праведан споразум ставити терет на оне који могу да га понесу, а не, поново, на пензионере и раднике“.

Ципрас је поручио грађанима да их „они који кажу да има скривен план и да ће гласом „не“ извести Грчку из ЕУ“, „отворено лажу“. „Исти људи који сада дају такве изјаве, то су, такође, радили у прошлости. Они не служе грађанима Европе“, рекао је грчки премијер.

Шеф Еврогрупе и холандски министар финансија Јерун Дајселблум изјавио је данас да ће министри финансија еврозоне расправљати о најновијем предлогу Атине, али да су мале шансе за остваривање напретка у преговорима после обраћања грчког премијера Алексиса Ципраса нацији.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрасово обраћање нацији – Заокружите „НЕ“

* Обавезна поља