milo-nato-3ПОДГОРИЦА – Помоћник државног секретара САД Брајан Хојт Ји састао се у понедељак у Подгорици са челницима опозиционе коалиције „Кључ“, Социјалдемократске партије (СДП) и једне мањинске странке, пишу данас подгоричке Вијести.

Амерички званичник боравио је у понедељак у Подгорици, две недеље уочи парламентарних избора у Црној Гори, и одвојено разговарао са највишим званичницима државе, али и са делом опозиције.

Ји је са делом опозиционих снага разговарао о изборима 16. октобра и политичкој ситуацији у Црној Гори, наводи подгорички лист, а учесници састанка нису званично саопштили детаље.

Њихов политички конкурент на изборима, про-руски и анти-НАТО оријентисани Демократски фронт (ДФ) изнео је претходно тврдњу да је циљ састанка представљање плана о „такозваној мирној транзицији након октобарских избора“.

План би, како тврде у ДФ-у, подразумевао да „Кључ“, СДП и ДПС формирају владу уз наводно два услова, концесије актуелном премијеру Милу Ђукановићу, те да се о чланству у НАТО-у одлучује у Скупштини, а не на референдуму.

Челници коалиције „Кључ“, међутим, у априлу су потписали декларацију којом се обавезују да неће улазити у предизборне и постизборне савезе са ДПС-ом.

Амерички званичник Хојт Ји у одвојеним разговорима са црногорским званичницима, премијером Милом Ђукановићем, потпредседником владе Душком Марковићем и председником Скупштине Дарком Пајовићем, сагласио се да је „важно да предстојећи парламентарни избори „буду спроведени на фер и демократски начин“.

Он је добио уверавања власти да „постоје сви услови за несметано одржавање избора“ у Црној Гори, а пренет му је и став да кроз разне видове контроле у оквиру владе изборног поверења, „нису утврђене злоупотребе које би могле довести у питање легитимност избора“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Америчко уплитање у црногорске изборе

* Обавезна поља