ЊУЈОРК – Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.

Брнабићева је рекла да ће као премијерка наставити пут који је почео њен претходник, сада председник Србије Александар Вучић, да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020. када јој се завршава мандат.

„ЕУ је тамо где ми идемо – то је јасно”, рекла је Брнабићева.

„Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вере”, навела је она и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију као нашег великог брата, нашег заштитника.

Према њеним речима, ова осећања се не могу занемарити, „али наш стратешки пут је ЕУ”.

Подсећајући да је Вучић одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабићева није могла да потврди да ли ће наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.

„Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион”, рекла је Брнабић, за коју агенција напомиње да не припада ни једној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.

Брнабићева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.

„Без обзира да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ће опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице”, рекла је Брнабић.
Она је додала да никада није имала разлога да сумња да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље.

На питање да ли ће моћи да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла „била бих изненађена када не бих”.

Туск и Јункер поздравили агенду Јункерове

БРИСЕЛ – Председник Европског Савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер честитали су Ани Брнабић на избору за премијера Србије и формирању нове Владе Србије и поздравили амбициозну агенду реформи њене владе.

„Поздрављамо амбициозну агенду реформи која ће, заједно са све већим усаглашавањем у спољној политици и сталном напретку у дијалогу Београда и Приштине, покренути Србију напред на њеном европском путу”, наводи се у писму Туска и Јункера, које је објављено на сајту ЕУ.

Они су поновили „недвосмислену подршку” Уније европској перспективи Западног Балкана.

„И поново вас уверавамо на нашу спремност да вас подржимо на вашем путу интеграција”, нагласили су они.

Туск и Јункер поручили су да се радују блиској сарадњи са Брнабићевом и њеном владом како би се очувала стабилност и унапредио напредак Србије, региона и целе Ервопе.

СРС и ДСС позивају Вучића да се огласи повод изјаве Брнабић

Изјаву премијерке Ане Брнабић да ће се „Србија, ако буде морала да бира између ближих веза с Русијом и чланства у ЕУ, одлучити за ЕУ” изазвала је негодовање СРС и ДС С, које траже изјашњавање председника Србије и јавну дебату о чланству у Унији.

„Приликом избора Брнабић за председника Владе једино се српски радикали нису бавили споредним стварима, на које је Вучићев режим данима скретао пажњу. Знали смо да је она ( Брнабић) наметнута и да ће Запад преко ње вршити притисак на Александра Вучића. На то смо упозоравали скупштинску већину”, истиче Српска радикална странка у саопштењу.

Изјаве Брнабић америчкој агенцији Блумберг недвосмислено показују да ће нова-стара Влада окренути леђа Руској Федерацији и да они не признају Уставом утврђен статус Аутономне покрајине Косово и Метохија која је саставни део Републике Србије, наглашавају српски радикали и оцењују да су овакве изјаве веома штетне и да представљају опасност по опстанак Србије.

СРС, с тим у вези, позива председника Вучића да се као шеф државе јавно огласи поводом ових „опасних” изјава председника Владе и да обавести јавност да ли премијер има његову сагласност за овакву политику.

Председник ДС С Милош Јовановић сматра да је изјава Брнабић оголила политику по којој, изнад свега, па, сматра он, и изнад саме Србије, стоји Европска унија.

„Брнабић изјавом заправо потврђује да ће Влада наставити политику испуњавања политичких и економских интереса Запада, која се у Србији интензивно спроводи од 2008. године, уместо прокламоване политике одржавања пуне равнотеже и добрих односа између ЕУ и Руске Федерације”, наводи се у саопштењу.

Јовановић је најоштрије осудио „погубну и крајње неинтелигентну политику” јер се, каже, ЕУ налази у дубокој кризи и неће се ширити барем наредних 10 година, а и све када би се ширила од Србије ће бити тражен не само раскид споразума о слободној трговини са Русијом, већ и признавање сецесије Косова, на шта је ова власт очигледно спремна.

„Госпођица Брнабић за себе може да бира шта год жели, али када је у питању држава – народ ће бити тај који ће одлучивати. Зато је последњи тренутак да се у Србији поведе јавна дебата о односима са ЕУ и да одлуку којим путем Србија треба да иде донесу грађани на референдуму, а не политичка елита која је код народа изгубила свако поверење”, затражио је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ана Брнабић – Србија ће бирати ЕУ а не Русију

* Обавезна поља