Jelko Kacin-vecaВест о потенцијалној кандидатури словеначког политичара, посланика Европског парламента Јелка Кацина, за новог шефа делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, изазвала је бурна реаговања из Републике Српске и БиХ.

О свему томе своју реч дали су и политички аналитичари, који сматрају да Кацинова кандидатура није случајна, јер Брисел одавно притисак усмерава само на један дио БиХ – Републику Српску.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би долазак на ту функцију “неког ко је антисрпски острашћен, као Кацин, могло да направи проблеме” и подржава став Милорада Додика, председника РС, да се у старту каже да је Кацин за РС неприхватљив.

Он подсећа да је “досадашња пракса показала да, када год су Срби попустљиви и снисходљиви према Бриселу, лоше пролазе, а када заузму чвршћи став, не значи да ће добро проћи, али ће сигурно отклонити један део непогодности и тако добити на времену док се нешто у глобалним оквирима не промени”.
“Кацин је досада много пута потврдио свој антисрпски став и кроз изјаве и кроз разне потезе. Када неко њега шаље у БиХ, очигледно је намера да он и даље на тај начин делује, што неповољније за Србе, конкретно, кроз уставне реформе које ЕУ тражи од БиХ, којима би се, под велом европских интеграција, наметнула централизација”, сматра Анђелковић.

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић наглашава да номиновање Јелка Кацина на место представника ЕУ у БиХ није нешто што би било кога учинило задовољним.

Кацин се, истиче Симић, у великом делу бивше Југославије сматра једним од инспиратора и људи који су гурнули земљу у крвави грађански рат и личношћу која не би могла на било који начин допринети обнови поверења.
“Мислим да је још његово именовање за представника ЕП за Србију било веома провокативно. Чини ми се да би именовање човека, за кога многи сматрају да му је место у Хашком трибуналу, уместо што представља ЕУ, сигурно било корак назад у политици Европске уније на западном Балкану”, каже он.

Председник РС Додик већ је казао да је Јелко Кацин неприхватљив за РС као кандидат за новог шефа делегације ЕУ у БиХ.
“Ако се којим случајем деси да га Европа пошаље као новог шефа делегације ЕУ у БиХ, онда је послала човека који ће зауставити било какве разговоре о ЕУ. Ја нећу са њим да разговарам”, рекао је Додик за “Политику”.И по његовом мишљењу, Кацин се показао као антисрпски оријентисан и с њим нема никакве врсте разговора, већ би само покушавао да “нас још више оцрни”.

Додик сматра и да Европа неће бити “толико неозбиљна”, као и да би сама појава Кацина у БиХ даље “усложнила” односе са Европом. Иначе, најаве да ће Влада Словеније предложити Бриселу да нови шеф делегације ЕУ у БиХ буде Јелко Кацин, појавиле су се у медијима пре неколико дана.

Кацин је био известилац Европског парламента за Србију од 2006. до 2014. године.

Осим Кацина, у трци за новог шефа Делегације у БиХ је и донедавни амбасадор Чешке Републике у Сарајеву Томаш Суњог. Аналитичари не верују да ће Суњог бити изабран,али претпостављају и да Кацин и Суњог нису једини кандидати, што је и сам Кацин потврдио на свом фејсбук профилу,пренела је РТРС.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Аналитичари о Кациновој кандидатури

* Обавезна поља