anatolij-antonovМОСКВА – Западне државе и Кијев пожуриле су да Русију увуку у обарање лета МХ17, без доказа да подрже своје тврдње, рекао је за Раша тудеј заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов и позвао Украјину да одговори на 10 питања.

Антонов је казао да су свега 24 часа након несреће западне земље скочиле да изводе закључке без доказа.

„Они покушавају да обзнане широм света како смо ми одговорни за пад авиона. Веома је чудно да без икаквог доказа колеге из западних медија покуашвају да нађу одговорног за несрећу. Изгледа да је ово део пропагандног рата који се води против Руске Федерације и њених оружаних снага“, рекао је Антонов.

Он је казао да лично не жели да користи прилику да криви било кога.

„Желим само да поставим неколико питања колегама из оружаних снага Украјине. Надам се да ће покушати да одговоре на њих, то би била добра прилика да се обнови сарадња и да се нађу они који су заиста одговорни за ову трагедију“, казао је Антонов, и додао да одговори на ова питања могу да буду прилика за превнцију сличних ствари у будућности.

10 ПИТАЊА УКРАЈИНСКИМ ВЛАСТИМА

1. Одмах после трагедије, украјинске власти су, наравно, оптужиле снаге самоодбране. На чему су засноване те оптужбе?

2. Може ли Кијев да детаљно објасни како то да користи Бук лансере ракета у зони конфликта? И зашто су ти системи пре свега распоређени тамо, када видимо да снаге самоодбране не поседује никакве авионе?

3. Зашто украјинске власти не раде ништа да се формира међуанродна комисија? Када ће таква комисија почети са радом?

4. Хоће ли Украјинске оружане снаге бити вољне да дозволе муђународним истражиоцима да погледају инвентар њихових ваздух-ваздух пројектила, укључујући оне кориштене у САМ лансерима.

5. Да ли ће међународна комисија имати приступ подацима о праћењу из поузданих извора у погледу кретања украјинског авиона на дан трагедије?

6. Зашто су Украјински контролори ваздушног саобраћаја дозволили да одступи од редовне руте лета ка северу, ка „зони антитерористичких операција“?

7. Запто ваздушни простор изна ратне зоне није затворен за цивилне летове, посебно откад област није у потпуности покривена радарским навигационим системима?

8. Како може званични Кијев да објасни коментар на друштвеним мрежама, према којима је наводно шпански контролор ваздушног саобраћаја који ради у Украјини рекао да су два украјинска војна авиона летела поред Боинга 777 преко украјинске територије?

9. Зашто Украјинске службе безбедности почињу да обрађују снимке комуникације између Украјинске контроле лета и посаде Боинга и са сустемима за складиштење података са украјинских радара, а да не чекају међуанродне истражитеље?

10. Какву лекцију је Украјина научила из сличног инцидента 2001. године, када се Руски Ту-154 срушио у Црно море. Тада су украјинске власти порицале било какву умешаност Украјинских оружаних снага све док необориви докази нису доказали кривицу Кијева.


Извор: Дневне

Оставите коментар

Оставите коментар на Антонов – Десет питања за украјинске власти

* Обавезна поља