IVICA DACICБЕОГРАД – Основни циљ измена Закона о раду је раст и запошљавање и зато га подржавамо, јер у условима економске кризе тешко могу да се шире институције социјалне правде и не треба водити нереалну политику, изјавио је данас председник Социјалистичке партије Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић.

„Није довољно само рећи да се залажемо за друштво социјалне правде, јер то може да остане само далеки циљ који се никад неће остварити, уколико сад не помогнемо да Србија оствари неколико корака напред“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Не можемо да живимо у прошлости, јер смо ту прошлост променили, гласали смо за нови друштвени систем – капитализам и не можемо са социјалистичким законима и идејама ни у капитализам ни у ЕУ, прецизирао је Дачић, одговарајући на питање зашто СПС подржва измене Закона о раду.

Он је додао да у нашим законима постоји терминологија, која чак не може ни да се преведе на енглески, као што је случај са минулим радом, који је део наше плате, тако да сада морамо да причамо о новом концепту – а то је плата.

„Неопходно нам је ново законодавство и пракса да кренемо напред, јер сада остварујемо 65 одсто друштвеног производа из 1989. године“, указао је Дачић.

Он је оценио и да Србија нема времена за чекање, као неке друге земље, јер „док смо ми преживаљавали санкције и бомбардовање, оне су напредовале и ми сада заостајемо“.

Дачић сматра и да је веома важно да се социјални дијалог настави по сваку цену.

„Никад не можете да очекујете да ће се у том дијалогу све стране сложити – синдикати, послодавци и влада. Када нема сагласности, влада је та која преузима одлуку“, објаснио је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић сада социјалистички капиталиста

* Обавезна поља