crkva-srusena-u-DjakoviciКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Архимандрит Иларион из Епархије рашко-призренске упозорио је да напади на објекте СПЦ на Косову и Метохији нису прошлост већ садашњост, да већина одговорних за то није процесуирана и да би пријем Косова у УНЕСKО био грешка.

Иларион је подсетио на чињеницу да је након завршетка конфликта на Косову 107 цркава и манастира оштећено и уништено, а да је манастир Високи Дечани најнападанији манастир од завршетка сукоба на Косову и Метохији.

Он је на дебати „Заштита верских објеката и културне баштине на Косову“, коју је организовала РТВ Мир из Лепосавића уз подршку Канцеларије ЕУ на Косову, подсетио да је близу 30 пројектила испаљено на манастир Високи Дечани и да се последњи напад догодио 2007. године.

„Упозоравамо међународну заједнице да напади нису прошлост него да је то садашњост још увек и да су ти напади нешто што се није давно десило. Већина људи није процесуирана за такву врсту злочина,“ упозорио је Иларион.

Архимандрит Иларион је подсетио да је једна особа, која је ракетним бацачем гађала Високе Дечане, осуђена на две године затвора за напад на манастир и да није уопште процесуирана због терористичког напада већ за кривично дело напад на споменик културе.

„Иако је охрабрујуће да је макар неко процесуиран током протеклих година, ипак сматрамо да је та врста казне незадовољавајућа и да је охрабрујућа за неке људе који мисле да могу да стекну неку врсту патриотске репутације чинећи такве акте насиља,“ рекао је Иларион.

Осврнувши се на могућност да Косово буде примљено у УНЕСKО Иларион, који је игуман манастира Драганац, истакао је да је веома је битно да Срби и СПЦ и сви људи добре воље буду свесни да су они чувари културе на овим просторима.

Једна од слика која је пред очима свих нас када се ради о односу наших комшија Албанаца према нашој културној баштини јесте оно скакање по крсту цркве Св. Андреја у Подујеву рекао је он и указао да многи ту врсту фанатизма пореде са фанатизмом какав видимо данас у исламској држави где се уништавају такође споменици културе.

Иларион, је указао и на један од феномена са којим се суочава косовско друштво јачање исламског фундаментализма, чега скоро да није било пре сукоба на Косову, оценивши због тога да није изненађење да се на манастиру Високи Дечани појаве претећи натписи који повезују тзв ОВК са ИСИС.

„Мислим да је званични података да је 300 држављана Косова ратовало у исламској држави и то је податак који нас уноси неспокој и сматрамо да у друштву које у доброј мери почива на лажним митовима, послератној реторици итд… Срби и српска култура, наше цркве и манастири могу да буду изложени нападима,“ рекао је он.


Зато се искрено надамо да ће међународно присуство и гаранције на КиМ бити чврсте и да ће остати дуги временски период док се не остваре услови за развој нормалног цивилизованог друштва које неће бити засновано на лажним митовима и лажима него на једној историјској истини и на нечему што Европа познаје као своје базичне вредности а то је поштовање достојанства људске личности, поштовање верских и религијских слобода и поштовања слободе кретања, казао је Иларион.

СПЦ осећа потребу да нагласи да је још увек нажалост неопходно међународно присуство на Косову, манастир Високи Дечани је под заштитом Кфора и не би могли да размишљају о будућности и да дочекају будућност без такве врсте заштите, оценио је Иларион.

Проф. Александар Ђикић из Српског националног форума истакао је на дебати да је несхватљиво да Косово буде члан УНЕСКО и да здрав разум не може прихватити одлуку по којој ће „Коза да чува купус“ па макар таква одлука долазила и од УНЕСКО.

Он је навео пример цркве Христа Спаса у Приштини за коју је рекао да служи у различите намене од јавног тоалета до објекта за снимање сатанистичких, ружних музичких спотова и стаза за алпинисте.

„Србима тамо нема приступа, ми ту цркву не можемо да обиђемо, не може да је завршимо не можемо да је чувамо. Ја сам из Ђаковице следеће суботе идемо на задушнице и поново ћемо бити каменовани и ко зна шта ће бити, тако да у једном таквом окружењу и таквој атмосфери не можемо имати поверења без обзира на законе, јер наше искуство је што се тиче односа Албанаца према културној баштини врло ружно,“- истакао је Ђикић.

Саветник за културно и верско наслеђе у Канцеларији специјалног представника ЕУ Рик Спруит (Рицк Спруyит) изјавио је да ЕУ нема позицију о томе да ли Косово треба или не треба да буде у члан УНЕСКО.

Он је навео да о томе одлучују државе чланице УНЕСКА.

„То је наша званична позиција, ми пратимо ситуацију али немамо став о овоме. Постоје неке државе чланице ЕУ које су за, постоје неке државе чланице ЕУ које су против, али је на свакој држави чланици УНЕСКО да индивидуално одлучи,“- казао је Спруит.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Архимандрит Иларион о нападима на објекте СПЦ на Космету

* Обавезна поља