Vucic i Putin NOVO KROPМОСКВА – Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са председником Руске федерације Владимиром Путином, са којим ће, како се очекује, потврдити све договоре који су са руским партнерима дефинисани током његове тродневне посете Москви.

Премијер је, на почетку састанка са шефом руске државе, захвалио за подршку Русије Србији у оквиру УН и других међународних организација и истовремено изразио наду да ће доћи до убрзаног развоја билатералних односа две земље.

„Хтео бих , у име Владе Србије, да захвалим на подршци коју нам дајете и у УН и у УНЕСКО и у другим организацијама у којима Србија покушава за заштити не само своју територијалну целовитост, већ и свој слободољубиви дух”, рекао је Вучић.

Путин је позитивно оценио динамику испорука пољопривредних производа из Србије у Русију и указао да робна размена између две земље, упркос проблемима у светској и руској економији, наставља да расте.

„Без обзира на све проблеме, које има светска привреда, па и код нас није све тако једноставно, робна размена са Србијом расте, неочекивано расте. Испоруке српских пољопривредних производа повећале су се за 40 одсто. То је добар показатељ”, рекао је Путин, додајући да Београд и Москва имају и много других питања од обостраног интереса.

Руски председник је указао да је програм Вучићеве посете био веома садржајан, и констатовао, заједно са премијером Србије, да су Вучић и руски премијер Дмитриј Медведев током сусрета размотрили све аспекте билатералне сарадње.

Председник владе Србије је приметио да су разматрана и економска и политичка питања.

„И са погледом у будућност, нашли смо решење за још бржи развој наших односа”, истакао је премијер Вучић.

Вучић је Путина обавестио и о сарадњи са Приштином, Бриселском споразуму и застојима у његовој реализацији.

Ово је трећи сусрет премијера Србије са шефом руске државе у последњих 15 месеци, а тема разговора биће, како је најавио Вучић, унапређење сарадње две земље.

Између осталог, српски премијер је навео да ће са председником Русије разговарати о бесцаринском извозу Фијатових возила у ту земљу, набавци новог наоружања за Србију и искоришћења њене наменске индустрије, инфраструктурним пројектима…

„С председником Путином ћемо још једанпут проћи све и он даје потврду за све договоре које смо направили и које ћемо направити”, рекао је Вучић.

На раније питање медија на шта ће ставити акценат у том разговору, премијер Србије је одговорио да је то економија, али и да економија иде „у пакету” са добрим политичким односима.

Председник Владе Србије у Москви је поновио да Србија неће уводити санкције Русији, али и да о важним питањима за нашу земљу, референдуму, изборима и евроинтеграцијама, не одлучује Москва, ни било који други центар политичке или финансијске моћи, већ искључиво Београд, односно Србија.

Вучић и Путин су се прво састали 7. јула прошле године у Москви, када је било речи о Јужном току и сарадњи двеју земаља, а потом је Путин боравио у Београду поводом 70. годишњице ослобођења Београда од фашизма, када је организована Војна парада.

У међувремену, Вучић и Путин разговарали су и телефонским путем о начину исплате дуга за гас.

У делегацији председника српске владе били су министри Ивица Дачић, Небојша Вујовић, Зорана Михајловић, Небојша Стефановић И Братислав Гашић.

Сусретом са председником Путином Вучић завршава тродневни боравак у Руској федерацији.

Вучић Путину о најави Приштине о одлагању формирања ЗСО

Премијер Србије Александар Вучић обавестио је данас руског председника Владимира Путина да је Београд забринут због најновијих изјава из Приштине, које указују на могућности да раније постигнути договори не буду реализовани, а пре свега споразум о формирању Заједнице српских општина.

Вучић је у разговору са шефом руске државе констатовао да је ситуција на Балкану, као уосталом и у свету уопште, веома сложена, те подсетио на споразуме које су у Бриселу постигли Београд и Приштина.

„А, ево, данас је председница Косова изјавила да најважнији од тих споразума уопште немају намеру да реализију, тј. примене, што је за нас озбиљна и тешка вест”, рекао је Вучић.

Косовска председница Атифете Јахјага одлучила је да затражи оцену уставности споразума о формирању Заједнице српских општина.

Она ће, како су пренели медији у Приштини, тражити да се споразум постигнут у Бриселу суспендује, док не добије мишљење Уставног суда.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Састали се Вучић и Путин

* Обавезна поља