sirijska-vojska-homs-2ЈАБРУД – Према саопштењима из Сирије, владине снаге су практично преузеле контролу над градом Јабруд – последњим упориштем побуњеника код сиријско-либанске границе.

Војска методично истражује град и неутралише мине-замке, које су побуњеници поставили, преносе сиријски државни медији. Саопштено је да су се у суботу, када је војска ушла у град Јабруд, водиле жестоке борбе.

Пад Јабруда може бити одлучујући ударац по опозицији, јер ће то омогућити владиним снагама да блокирају испоруку помоћи за побуњенике из Либана.

Асадове снаге пресекле кључну побуњеничку руту снабдевања

Сиријске трупе, потпомогнуте борцима из либанске екстремистичке организације Хезболах, освојиле су Јабруд, кључни побуњенички град за снабдевање, на граници с Либаном.

Трупе председедника Башара ел Асада истерале су побуњенике из области око Јабруда, задавши им тако један од најјачих удараца у трогодишњем конфликту.

Пад Јабруда одмах је охрабрио владине снаге да нападну оближње градове које држе побуњеници.

Присталице Хезболаха прославиле су у главном либанском граду Бејруту пад Јабруда свечаном паљбом у областима у којима доминирају шиити, док су млади на мотоциклима махали жутим заставама те екстремистичке организације, бучно пролазећи централним градским улицама.

Јабруд је био важна линија за снабдевање побуњеника и из њега може да се надгледа важан аутопут из Дамаска до централног сиријског града Хомса.

То је последњи велики град који су држали побуњеници у планинској области Каламун, где су Асадове снаге месецима водиле офанзиву како би пресекле руте снабдевања преко лоше обезбеђене границе.

Пад Јабруда уследио је само недељу дана пошто је сиријска војска освојила село Зара, још једну битну тачку за побуњенике на рути која спаја планински северни Либан и централну Сирију.

Сиријска државна телевизија јавила је да је војска уклонила бодљикаву жицу и бомбе и да сада трага за побуњеничким скровиштима у Јабруду.

„Наше оружане снаге сада јуре остатке терористичких банди у тој области. Ово је ново достигнуће… пресећи линије снабдевања и ојачати омчу око терористичких упоришта која су остала у пределима (области) Дамаск”, рекао је један војник, преноси државна телевизија.

Сиријски званичници побуњенике називају „терористима”.

Портпарол Исламског фронта, коалиције побуњеника, оценио је да су побуњеници претрпели велики губитак тиме што су им пресечене линије снабдевања са руралним областима Дамаска, где су владине снаге опколиле неколико области које држи опозиција, на пропуштајући им храну, струју и чисту воду.

Сиријски конфликт ушао је у четврту годину овог марта, без икаквог дипломатског или војног исхода на видику. У Сирији је до сада погинуло више од 140.000 људи, милиони су расељени, а цео регион је дестабилизован.

Неуспех преговора у Женеви у јануару и фебруару, на којима су се први пут за окупили представници режима и опозиције, распршио је дипломатске наде да би сиријски конфликт могао да буде решен у скорије време, оцењују аналитичари.


Извор: Глас Русије, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Асадове снаге заузеле Јабруд

* Обавезна поља