parlament1.pngБЕОГРАД – Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је да је, на основу резултата са 65,37 одсто обрађених бирачких места, Српска напредна странка на недељним изборима освојила 48,44 одсто гласова или 156 мандата у Скупштини Србије.

Друго место освојила је коалиција СПС-ПУПС-ЈС са 14,05 одсто гласова или 45 мандата, а цензус од пет одсто прешли су и Нова демократска странка Бориса Тадића са 5,86 одсто или 18 мандата и Демократска странка Драгана Ђиласа са 5,46 мандата или 17 мандата.

Остале већинске странке неће бити заступљене у парламенту, рекао је председник РИК-а Дејан Ђурђевић на конференцији за новинаре.

Мањинске странке које ће бити заступљене у Скупштини су Савез војвођанских Мађара који је освојио 3,01 одсто гласова или 9 мандата, СДА Санџака Сулејмана Угљанина, који је освојио 1,09 одсто гласова или три мандата, и Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија са 0,89 гласова или два мандата.

По резултатима које је РИК обрадио до поноћи, Демократска странка Србије освојила је 3,9 одсто гласова, Уједињени региони Србије освојили су 3,32 одсто, Либерално демократска партија 3,19 одсто, Двери 3,07 одсто, а Српска радикална странка 1,96 одсто гласова.

Листа бившег министра привреде Саше Радуловића „Доста је било” освојила је 1,58 гласова, а за Трећу Србију гласало је 0,43 одсто бирача изашлих на изборе. По 0,18 одсто гласова добиле су Руска странка и листа „Црногорска партија – Јосип Броз”.

Листа националних заједница – Емир Елфић добила је 0,15 одсто гласова, а група грађана „Патриотски фронт – др Борислав Пелевић” освојила је 0,11 одсто, док је последње место заузела Коалиција грађана свих народа и народности за коју је гласало 0,09 одсто бирача.

Ђурђевић је навео да је су до поноћи обрађени резултати са 5.483 бирачка места на којима је гласало 50,51 одсто од укупног броја бирача.

parlament1.png

РИК је утврдио да је у бирачке кутије убачено 96,96 одсто листића, и 2,99 одсто неважећих листића.

Ђурђевић је навео да није почело утврђивање резултата са бирачких места на Косову, јер ће возила ОЕБС-а које превози изборни материјал у Врање и Рашку стићи око 1 сат после поноћи, па би резултати са Косова требало да буду познати сутра пре подне.

РИК би прелиминарне резултате недељних избора могао да саопшти у уторак у подне, најавио је Ђурђевић.

Preliminarni-rezultati


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на РИК потврђује ЦЕСИД

* Обавезна поља