brankica-stankovic-2БЕОГРАД — ТВ Б92 је у договору са уредницом редакције Инсајдер Бранкицом Станковић одлучила да до даљег одложи емитовање емисије „Репортер“.

Одлука је донета иако је нова емисија „Репортер“, која је емитована прошлог понедељка, постигла добар рејтинг и изазвала бројне реакције.

За ТВ Б92 најважнија је безбедност наших новинара и у овом тренутку једино рационално решење јесте да одлагањем емисије бар на неки начин заштитимо новинаре редакције Инсајдер.

Уредница те емисије Бранкица Станковић већ годинама има полицијско обезбеђење, а исмевање целе ситуације у којој се налази додатно је угрозило њену али и безбедност новинара из њеног тима.

Исто тако схватили смо да друштво у којем живимо нажалост још није сазрело да на прави начин прихвати отварање бројних тема којима се ова редакција годинама бави.

Унапред свесни да ће ова одлука изазвати различита тумачења истичемо да редакција Инсајдера остаје саставни део Б92 и да ће као и до сада имати сву подршку уредништва куће у којој су запослени.

НУНС: Обезбедити новинарима да без притиска раде свој посао

Одлагање емитовања емисије „Репортер“ на ТВ Б92 због претњи новинарима још је један жалостан показатељ угрожености новинарских слобода и стварног стања на

српској медијској сцени, саопштило је данас Независно удружење новинара Србије (НУНС).

НУНС тим поводом позива власти да предузму озбиљне мере како би се новинарима осигурало да без притисака и претњи раде свој посао.

НУНС подсећа да се већ данима води оштра кампања против ауторке емисије Бранкице Станковић и да чланови управа спортских клубова, као и људи из навијачких организација, отворено прете новинарима.

„Држава на ово угрожавање медијских слобода и личне безбедности новинара није реаговала одговарајућим мерама, нити су представници власти ичим показали да су узнемирени због претњи које долазе из управа спортских клубова и навијачких група“, пише у саопштењу.

Како се додаје, у оркестрираним нападима, на жалост, отворено учествују и неки медији, што је за осуду.

НУНС је позаво све колеге на солидарност, без које није могуће изборити боље услове за несметан рад новинара.

Додаје се да је у том важном послу нужна и снажнија подршка шире јавности.

„Колеге из Б92 бавиле су се корупцијом у спортским клубовима, о чему се у јавности у пола гласа говори већ деценијама. Чињеница да се емисија одлаже због притисака и претњи изазива дубоку забринутост јер показује да пред онима чије се учешће у корупцији истражује узмичу и власт и јавност“, наводи НУНС.

Такво стање је неодрживо и води ка даљем урушавању основних начела демократије и слободе јавне речи, истиче се у саопштењу.

Стефановић – Полиција наставља да штити Бранкицу Станковић

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће МУП наставити да обезбеђује новинарку Б92 Бранкицу Станковић, јер је она безбедносно угрожена и постоје објективни разлози за пружање такве врсте заштите.

„Без обзира на досадашње захтеве и различите интерпретације у јавности, Министарство унутрашњих послова је надлежно да процењује да ли је обезбеђење потребно и МУП ће Бранкицу Станковић, али и друге новинаре и грађане, који су безбедносно угрожени на територији Републике Србије, наставити да обезбеђује и штити рекао је Стефановић.


Извор: Б-92, Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Б-92 одложио емитовање „Репортера“

* Обавезна поља