bajden-1ВАШИНГТОН — Потпредседник САД Џо Бајден рекао је да његова земља разматра ангажовање америчких снага које ће се ротирати у региону Балтика.

То би, према његовом мишљењу,“био корак ка обезбеђивању колективне одбране НАТО савезника против руске агресије“, јавио је АП.

Бајден је рекао да би ове снаге могле да спроводе вежбе на земљи, као и морске маневре, али и да се ангажују на обучавању савезничких војника, навела је америчка агенција.

Ту изјаву Бајден је дао у главном граду Пољске, Варшави где је разговарао с председником Естоније Томасом Хендриком Илвесом.

Бајден се налази у Европи да увери савезнике који су, како наводи АП, „забринути због руске интервенције у украјинском региону Криму“.

Бајден је рекао да би ротирајуће снаге биле део више мера које разматрају САД у циљу јачања НАТО.

Бајден је после Пољске допутовао у Литванију, с истим циљем, а то је да, како наводи АП „пружи уверавања вођама балтичких земаља да су САД одлучне да бране своје НАТО савезнике у светлу руске интервенције на Криму“.

АП подсећа да Украјина није чланица НАТО, али су то Пољска, Литванија, Летонија и Естонија. Летонија и Естонија се граниче са Русијом.

Бајден ће у Литванији разговарати са председницом те земље Далијом Грибаускајте и председником Летоније Андрисом Берзинсом.

Амерички потпредседник, који је данас у Варшави разговарао са пољским премијером Доналдом Туском, рекао је да је Вашингтон опредељен да брани безбедност својих НАТО савезника на граници са Русијом.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са Туском, Бајден је истакао да гаранције за колективну безбедност остају темељ савеза НАТО, и да ће Вашингтон предузети додатне кораке у циљу јачања Алијансе у будућности.

САД остају опредељене да доврше ракетни штит у Пољској до 2018. године, рекао је Бајден и упозорио Русију да ће се суочити са додатним мерама Европске уније и САД ако настави са плановима о припајању Крима.

Премијер Пољске Доналд Туск рекао је да међународна заједница не може да прихвати интервенцију Русије на Криму, пренео је Ројтерс.

„Међународна заједница, укључујући Пољску, не може да прихвати анексију Крима од стране Русије. У једном тренутку то мења украјинске границе и геополитичку ситуацију у овом региону света“, рекао је Туск на заједничкој конференцији са Бајденом.

Џо Бајден: САД спремне да до 2018. године поставе у Пољској елементе противракетног штита

Сједињене Америчке Државе су и даље спремне да до 2018. поставе у Пољској елементе противракетног штита, изјавио је у уторак у Варшави амерички потпредседник Џо Бајден.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бајден – америчке снаге на Балтику

* Обавезна поља