dss-vojislav-kostunica_520x320БЕОГРАД – У Демократској странци Србије различито коментаришу спекулације да би Војислав Коштуница могао да се повуче с места председника, на којем је од оснивања ДСС 1992. године. Коштуницу би, према незваничним најавама, до ванредне скупштине ДСС, која би се одржала у мају или јуну, требало да замени један од потпредседника странке Александар Поповић, кандидат за народног посланика и носилац листе за Београд на изборима 16. марта. Подсетимо, ДСС је на београдским изборима прешла цензус, за разлику од републичких, и то је логика на којој почивају спекулације о доласку Поповића на чело странке.

Како је Данасу званично речено у ДСС, о резултатима избора разговараће се сутра на редовној седници Председништва странке.

„По странци се прича да би председник Коштуница могао да се повуче и да ће га на неко време заменити Александар Поповић. Мислим да би то био частан потез, јер је Коштуница с најужом групом људи одлучивао о политици странке. Ред је да се у ДСС проговори о резултатима избора, који су све лошији, јер се о томе никада није разговарало на прави начин. ДСС је странка с добрим програмом, који укључује и национално и демократско, и треба га приближити бирачима на прави начин“, рекла је за Данас Санда Рашковић Ивић, функционерка и посланица ДСС у прошлом скупштинском сазиву.

На питање да ли би изборни резултати и унутарстраначка неслагања, која су током изборне кампање „држана у кући“, могли да изазову потресе у ДСС, коју политички аналитичари сматрају најстабилнијом и најхомогенијом српском партијом, Санда Рашковић Ивић каже да сама чињеница да се „странка која је 22 године на политичкој сцени, која је имала председника државе и премијера у два мандата, нашла испод цензуса, говори о кризи страначке политике и кадрова“.

„Војислав Коштуница се неће повући, то су спекулације странаца и њихових експонената у Србији, победника избора. ДСС сама бира свог лидера, ми владамо сопственом странком. Коштуница мора да остане председник ДСС. Без њега на челу ДСС не водим себе у странци“, изјавио је за Данас Небојша Бакарец, члан Председништва и Извршног одбора ДСС.

Од формирања 1992. до последњих парламентарних избора ДСС није имала посланике у Скупштини Србије само у периоду од 1997. до 2000. године, када је са делом тадашње опозиције бојкотовала четврте републичке вишестраначке изборе.

У обраћању новинарима у изборној ноћи 16. марта Војислав Коштуница је најавио да ће у ДСС анализирати „разочаравајући резултати“ и „сходно томе доносити одговарајуће и политичке и личне одлуке“.

На почетку изборне кампање у јавност је „процурило“ да унутар ДСС постоје неслагања око активности странке када је реч о косовском питању, међустраначкој сарадњи, али и утицају општинских одбора на политику странке. То што се на изборној листи нису нашли „критичари“ из редова посланика у прошлом сазиву Скупштине Србије – Марко Јакшић, Синиша Ковачевић, Милица Радовић, Санда Рашковић Ивић и Радојко Обрадовић – у врху ДСС објашњено је „праксом странке да за сваке изборе промени трећину или четвртину састава првих 20 кандидата у односу на претходну листу“.

Александар Поповић без коментара

Потпредседник ДСС Александар Поповић рекао је за Данас да је „без коментара“ на спекулације да би могао да на челу странке замени Војислава Коштуницу. „Председник ДСС бира се на скупштини наше странке, у складу са Статутом“, казао је Поповић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Коштуница подноси оставку?!

* Обавезна поља