balsa-bozovic-01_fПосланици опозиције најавили су данас да неће подржати „лекс специјалис“ који уређује поступке експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације изградње пројекта „Београд на води“.

Функционер Демократске странке Балша Божовић рекао је да та странка неће гласати за лекс специјалис зато што из уводног излагања премијера Александра Вучића „никако није јасно како се један инвеститор ставља у повлаштени положај, док за све остале важе закони“.

– Влада покушава да групу лица која се договарају са инвеститором унапред амнестира од одговорности за све што ће се догодити са пројектом Београда на води. Ова влада има већину и пратично већ изгласан закон, али суштина је што Влада на Народну скупштину пребацује одговорност зато што Влада хоће да приватни инетерес преведе у јавни – рекао је Божовић.

– Нико не може да се сакрије иза скупштинске већине, а једног дана ће правосуђе имати пуне руке посла око овога – тврди Божовић.

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић каже да социјалдемократе неће подржати лекс специјалис. Према његовим речима, постоје три проблема у вези са тим законом.

– Прво је економска одрживост пројекта. Нисмо чули колика су улагања планирана, нити колика би требало да буде добит. Други је правни. Говорило се о лекс специјалисима, али су у питању били инфраструктурни пројекти. Овде се приватна имовина одузима и даје другом приватном лицу – каже Ђуришић.

Трећи је, како каже, стручни аспект о коме говорила САНУ.

– Нема одговора ко је идејни творац пројекта, ни какве ће имати ефекте у  будућности – упозорава Ђуришић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Балша Божовић о Београду на води

* Обавезна поља