aleksandar-vucic-parlament-1БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић негирао је данас да предложени закон о Београду на води доноси правну несигурност Србији истакавши да су уговором са инвеститором предвиђене највеће и најбоље могуће гаранције.

Уговор са инвеститором је, казао је, направљен на најкраћи рок од пет година из кога тај инвеститор, како је рекао, може да изађе само уколико уговорне обавезе преузме купац.

– Не можете ни замислити веће и боље гаранције – казао је Вучић додавши да у тексту образложења презицно пише колико нам је пара потребно за експропријацију.

Премијер је истакао да ће Србија, чак и да инвестирори „сутра“ изађу из пројекта бити на добитку, али је навео да се то сигурно неће десити јер иза инвеститора стоји шеик Мухамед, те да ће не само због зараде већ и због пријатељства, пројекат успети.

– Ми ћемо бити на свим светским телевизијама међу свим светским економским вестима, на Си-Ен-Ену  и Би-Би-Сију чуће се несто позивитно, а не нешто лоше – рекао је Вучић.

Одговарајући на опаску посланика опозиције Марка Ђуришића (СДС) да се усвајањем лекс специјалиса о „Београду на води“ шаље лоша порука инвеститорима, односно да су добродошли само они који имају политичку подршку, рекао да не постоји инвеститор кога није примио.

– Са сваким важнијим инвеститором. Најпоштенији однос имамо према њима без обзира одакле долазе – казао је премијер.

На примедбу Ђуришића да лекс специјалис доноси правну несигурност Србији, Вучић је рекао да се она уноси ретроактивним законима који су доношени у време бивше власт.

– Овај закон се тиче великог инфраструктурног, саобраћајног, туристичког пројекта који има огроман економски значај и не иде ниједном приватнику у руке. Нека претходна власт, неважно да ли сте ви њој припадали или не, доделила неким другим приватницима, тајкунима који је требало да направе велики посао. Овде њих нема – рекао је Вучић.

Притом, додао је, држава Србија ће, иако је то још предмет преговора, бити власник једне трећине у заједничком предузећу.

На питање Ђуришића по ком закону је обављана до сада експропријација на подручју Савског амфитеатра, Вучић је рекао да је апсолутно минимална имовина била у приватној својини, свега пет одсто, а да је остатак објеката био нелегално саграђен.

– Ови објекти су били нелегални, свега осам легалних, и у договору са њима понудили им станове или новац у замену. Просто као пасуљ и чисто као суза. Остали објекти нису нелегални објекти зато нам је потребан закон да би смо могли да спроведемо експропријацију и све другачије било би противправно – рекао је премијер.

Премијер је оценио да Ђуришићева примедба на рејтинг Србије по инвестицијама у региону није фер подсетивши на прошлогодишње поплаве и тешке елементарне непогоде које су, како је рекао, биле два пута више него 2012.  Вучић је рекао и да му не смета то што лидер СДС Борис Тадић, бивши председник Србије, састаје са страним државницима са којима разговара о инвестицијама у Србију.

Према његовим речима, Тадић је давао и добре изјаве о Београду на води и имао је став човека који разуме шта је држава. Одговарајући на опаску Ђуришића да се не зна ко је радио макету пројекта, Вучић је рекао да је макету радио Завод за урбанизам града Београда и компанија РТКЛ.

– Та макета је део онога што је треба да представља како ће Београд изгледати – рекао је Вучић.

Премијер је навео да нема проблем да разговара са људима који не желе да стичу политичке поене на питањима која су важна за државу.

– Нама је потребна подршка и помоћ да бисмо могли то да израдимо до краја – рекао је Вучић одговарајући на критике Ђуришића који је позвао посланике да не гласају Леx специјалис о Београду на води.

Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће у Београд на води у наредних пет или шест година бити улагано по милијарду евра годиšње, те да ће на крају изградње тог и других пројеката укупно учеšће грађевинског сектора у БДП-у Србије износити 2,4 одсто годишње.

Одговарајући на питање лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанака о томе колико ће грађане Србије коšтати изградња тог пројекта, šта од тог пројекта имају грађани Војводине, колико ће се отворити радних места и како ће бити реšено питања експропријације и инфраструктуре у српској престоници, Вучић је рекао да ће грађани Војводине, као и остатка Србије, имати велику корист, јер ће тај пројекат утицати на бруто домаћи производ, подизање производње, раст грађевинске индустрије…

– Када је реч о броју запослених процене су да ћемо запослити између 15.000 и 20.000 људи, šто је изванредан замајац и, да је само то резултат пројекта, да не гледамо ни у šта друго, мислим да је то веома оправдано – рекао је Вучић.

На Ђуришићево инсистирање да каже колико је новца потребно за експропријацију имовине на подручју Савског амфитеатра, Вучић је одговорио: „У првој фази је потребно 850 милиона динара, а 40 милиона евра за укупну експропријацију“.

Рама и Тачи прекардашили

Београд — Премијер Александар Вучић рекао је да су премијер Албаније Еди Рама и вицепремијер КиМ Хашим Тачи „прекардашили“ изјавама о уједињењу Албаније и КиМ.

„Увек смо покушавали да нађемо најбољи и најлепши могући језик са Тираном, али данас су прекардашили овим изјавама како ће да се уједињују милом или силом, било под европском капом, било без европске капе“, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Вучић је рекао да Србија никоме не прети, а да би Рами и Тачију „добро било да не сањају те снове, јер те снове о уједињењу Албаније и Косова неће досањати, ма ко да их у том послу подржава“.

Вучић је претходно поручио је да се Косово и Албанија никада неће ујединити, реагујући тако на изјаву албанског премијера Едија Раме.

„Обећавам премијеру Рами да се Косово и Албанија, како он каже, на класичан начин никада неће ујединити! Молим албанске лидере да престану са даљим изазивањем нестабилности у региону!“, написао је Вучић на свом Твитер налогу.

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу приштинској телевизији „Косова клан“ да ће се Косово и Албанија „ујединити на класичан начин“ уколико ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију и либерализацију виза.

Вучић демократама: Кад ћете вратити народне паре

Премијер Вучић упитао је данас Демократску странку кад ће да врати кредит који је узела од Развојне банке Војводине истакавши да је реч о народним парама.

– Под каквим условима је ваша странка добила кредит, зашто га нисте вратили, кад ћете да вратите народне паре – упитао је Вучић посланике Демократске странке током скупштинске расправе о лекс специјалису.

Посланик ДС Балша Божовић одговорио је да је ДС узела кредит од 360 милиона динара, да је вратила 480 милиона динара, по камати од 16,8 одсто.

– Само се надам да ћете и ви рећи како и на који начин сте узели два кредита од Универзал банке која је пропала – запитао је Божовић.

Вучић је рекао да СНС, од кад он руководи новцем у странци, није узела ниједан кредити, да се троши мало новца и штеди, да нема никавих проблема са банкама и кредитима и да се по томе види однос странке према новцу.

До тад је, како је рекао, новцем управљао Томислав Николић, и он је вратио све кредите.

Од зграде Геозавода направили смо апсолутно најлепшу зграду на Балкану 

У скупштини Србије води се расправа о „лекс специјалис“ због „Београда на води“. Први говорник је Александар Вучић. Испред зграде одржава се „спонтани“ скуп подршке „Београду на води“ грађана без страначких обележја.

„Сви велики пројекти у историји наилазили су на огроман отпор становништва које се плашило промена. Први велики успех „Београда на води“ је што смо реконструкцијом од зграде Геозавода направили апсолутно најлепшу зграду на Балкану“, рекао је Вучић.

Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала, поручио је Вучић на почетку излагања.

Он је затим навео делове историје Савамале, наводећи да је у питању вишегодишњи сан и настојање да се Београд спусти на обале. Он је посланицима показао слике обновљене зграде „Геозавода“ „која је данас апсолутно најлепша зграда на целом Балкану“.

Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала, поручио је Вучић на почетку излагања.

Он је затим навео делове историје Савамале, наводећи да је у питању вишегодишњи сан и настојање да се Београд спусти на обале. Он је посланицима показао слике обновљене зграде „Геозавода“ „која је данас апсолутно најлепша зграда на целом Балкану“.

– Обнова је коштала четири милиона евра, али не грађане Србије, већ инвеститора који жели да уложи у „Београд на води“ – рекао је премијер.

Вучић је поменуо да је у време док је градоначелник био Драган Ђилас 2009. најављено да ће у том подручју нићи „српски Менхетн“.

– То не мора да буде највеће ругло нашег града. Ту је било 52 олупине од којих никада нисте могли да виде патке о којима неки говоре, зграда „Геозавода“ служила је наркоманима и за неке друге радње које ме срамота да помињем, а данас је то део града који се највише развија. Имали смо ту асфалтне и бетонске базе, ложионицу која је и Титу засметала и тада је донета одлука да се иде у измештање Железничке станице, а не данас – рекао је премијер.

Он је обећао да ће у јануару до, како је рекао, Светог Саве, бити завршена и пуштена у промет Железничка станица Прокоп што је дочекано бурним аплаузом.

Били смо и против сијалице, и против струје, и против железнице и против трамваја. Бунили смо се када је уведена електрична расвета, када су дизане палата Албанија, Београђанка и Генекс кула, поручио је Вучић.

„Нисам очекивао оволики отпор“

Он је навео да ће сви објекти који су проглашени споменицима културе бити обновљени и изгледати као почетком прошлог века – Пошта, Железничка станица… и они ће у потпуности припадати Београду и Србији.

– Нисам очекивао оволике отпоре напретку и модернизацији за које нисмо имали новац. Од свега је најважније да ли за нешто имате новац – рекао је Вучић.

Питање је да ли ће цео пројекат бити завршен за 15 година, али Београд ће бити лепши већ за три до четири године

Премијер је рекао да је раније долазило до забуне о роковима изградње пројекта, с обзиром на то да је он говорио да ће бити завршен за четири, а градоначелник Београда Синиша Мали за десет година.

– Нису пажљиво слушали, ја сам говорио о првој фази, а градоначелник о пројекту. Питање је да ли ће цео пројекат бити завршен и за 15 година, али ће за три или четири Београд имати лепше лице – рекао је Вучић.

Зарадиће држава и народ, а тајкунски џепови ће остати празни

Премијер је рекао да ће реализацијом Београда на води добити држава и народ, а новац се неће сливати у, како је навео, „тајкунске џепове“.

– Неки тајкуни су могли да постану власници дела приобаља, али сад им држава квари посао јер ће држава и народ да добију овим пројектом, а неће се новац сливати у тајкунске џепове – рекао је Вучић.

Џорџ Ефстатиоу је најзначајнији архитекта модерне Европе ће вероватно да ради најзначајнији део Београда на води, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у израду пројекта и рад на „Београду на води“ треба укључити што више српских компанија и истакнутих архитеката, урбаниста, као и да материјали за изградњу треба узимати из Србије, на пример челик из смедеревске Железаре.

„То ће бити услов који ће бити и у уговору и то ће бити поштовано у договору са арапским инвеситором“, рекао је Вучић.

– Захваљујући закону упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора – рекао је Вучић.

Чанак: Импресиониран сам што сте узели да одговорите на оно што су требали да одговоре ваши министри

Први следећи говорник био је Ненад Чанак

Импресиониран сам што узели на себе да одговорите на све оно што би требало да одговарају ваши министри, започео је Чанак.

Поносан сам што ћу имати част да вас личном упитам неколико ствари у вези са овим очигледно импресивним пројектом.

Арапски градитељи су једни од највећих на свету, и не треба да се стидимо што ће они радити Београд на води. Међутим, прво питање је колико ће грађане Србије коштати „Београд на води“.

Овогодишњи буџет АПВ је 3,6 одсто мањи него прошлогодишњи, подсетио је он.

Док се гради Београд на води, Војводина је под водом, свака друга њива је потпољена подземним водама.

Седници присуствују и градоначелник Синиша Мали и готово сви министри и одборници у Скупштини Београда.

Посланик СДС Марко Ђуришић затражио је на почетку да се дуплира време расправе, а посланик ДС Балша Божовић да се расправа о закону скине с дневног реда. Ови предлози нису усвојени.

Испред Скупштине група грађана даје подршку „Београду на води“

Уочи почетка скупштинске расправе о пројекту Београд на води, испред Дома Народне скупштине, окупили су се грађани који подржавају тај пројекат.

Они носе транспаренте на којима пише:“Волимо Београд“, „Вучићу ухапси их све“, „БГХ2О за модеран Београд“, „Београд будућности“ … Грађани немају страначка обележја.

Београд –Посланици Скупштине Србије наставили су седницу на којој ће разматрати посебан закона о пројекту „Београд на води“.

 

На почетку седнице посланици су користили право да постављају питања.

Из редова опозиције су питања углавном упућена премијеру, од извештаја о хеликоптерској несрећи, преко повећања плата у НБС и тога како има пара за Београд на води и раднике Железаре, али не и за просветаре, до тога „где су јефтини станови и кранови широм Србије“.

На другој страни, посланик СНС Драган Шормаз је истакао да „нико никада није политизовао трагедију на начин на који то ради опозиција“, подсетивши да при паду војних авиона 2009. године тадашња опозиција, а садашња власт није постављала питања.

Такође, Шормаз је рекао да је наплатној рампи Појате 13. марта, када је дошло до несреће код аеродрома „Никола Тесла“, видео министра одбране Братислава Гашића око 23.45ч што доказује да он тада није био у Београду.

Шормаз је упитао и када ће бити истражено како је узиман државни новац из Развојне банке Војводине.

Посланици Скупштине Србије расправљају о пројекту „Београд на води“. Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинских дозвола неопходних за реализацију тог пројекта образлагаће премијер Александар Вучић.

Парламент о том предлогу закона расправља и у начелу и у појединостима.

Представници већине указивали су уочи скупштинске дебате на значај тог пројекта, који ће, убеђени су, покренути читаву Србију и регион, док представници опозиције траже његово повлачење из процедуре и усклађивање са правним системом Србије.

Предложеним законом се уређује утврђивање јавног интереса за експропријацију непокретности ради реализације пројекта изградње „Београда на води“, као пројекта од посебног значаја за Републику Србију и Град Београд.

Влада Србије је предложени закон упутила у скупштинску процедуру 9. марта, а њиме се одређује корисник експропријације, уређује поступак и други односи који настају у реализацији Пројекта, поступак и начин издавања грађевинске дозволе и других аката потребних у поступку изградње објеката.

По том законском предлогу, Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвидене законом којим се уређује експропријација као и овим законом.

За експроприсану непокретност власник има право на накнаду која не може бити нижа од тржишне вредности непокретности, наводи се у образложењу и додаје да је власник непокретности дужан да се изјасни у року од осам дана од дана добијања предлога за експропријацију.

Према подацима из Просторног плана, на површини од око 177 хектара предвиђено је да се изгради нешто више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

„Струја ће поскупети двоструко мање од плана“

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић негирао је данас писање појединих медија да ће се, када је реч о предстојећем поскупљењу струје, у Србији догодити „два струјна удара”.

„Опет су обманули”, рекао је Вучић и додао да предстоје разговори, те да ће бити једно двоструко ниже поскупљење од најављеног, па и, како је рекао, ниже и од тога.

Кад ми својим радом успемо да повећамо плате и пензије то поскупљење неће бити превелики проблем за грађане, казао је Вучић.

„Ово сам морао да кажем због грађана Србије, због негативне кампање која се водимо управо уочи расправе у парламенту о пројекту Београд на води”, рекао је премијер у парламенту.

Лист Блиц објавио је данас да ће грађанима Србије рачуни за струју до краја године бити увећани у два наврата, и то у јуну у просеку за 200 динара и у новембру за још 300 динара.

Молим вас, купите државна кола

Београд — Премијер Србије Александар Вучић позвао је грађане да 9. априла учествују на јавној аукцији за продају возила у власништву државе која нису продата крајем марта

Вучић је у Скупштини Србије, подсетио да ће 9. априла државна возила бити продата по цени нижој 40 одсто од процењене, додавши да је већ сада двоструко више пријављених за куповину него у првом кругу.

Он је истакао да ће, уколико не буду продата сва возила, бити још један круг јавне аукције у којем ће цене возила бити 60 одсто ниже од оне коју је проценила Пореска управа.

„Молим људе за дођу, да купе. Ем нећемо трошити новац на гориво и одржавање, ем ће људи моћи да по повољној цени купе одређене аутомобиле“, рекао је Вучић.

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Скупштини – тирада скупштинске већине

* Обавезна поља