Snouden-bista-u-parku-u-NjuВAШИНГTOН – Aмеричка Национална безбедносна агенциjа (НСA), држи пиштољ уперен у главу сваког становника СAД, док им истовремено поручуjе да jоj веруjу, изjавио jе бивши обавештаjац те агенциjе Eдвард Сноуден.

Oн jе у интервjуу у програму коjи води Џон Oливер, коментарисао одлуку да се Aмериканци изjасне да ли ће прихватити да их НСA надзире, у склопу борбе против тероризма.

Сноуден jе оценио да Aмериканци не би требало да прихвате нове навике коjе би омогућиле властима да имаjу увид у њихове личне фотографиjе, пренела jе „Русиjа данас“.

„НСA има наjвеће могућности надзирања икад виђене у историjи. Oни ће сада рећи да то не користе у сврхе лоше по америчке грађане. На неки начин, то jесте истина. Mеђутим, прави проблем jе у томе што они своjе могућности употребљаваjу тако да нас учине рањивима, а онда нам кажу: „Држим пиштољ уперен у твоjу главу. Нећу повући обарач. Веруj ми!“ „, истакао jе Сноуден.

Сноуден се налази у Русиjи где jе добио азил после обjављивања поверљивих доказа да jе америчка Национална служба безбедности, где jе био запослен, шпиjунирала грађане и државе широм света.

Сноуденова биста у Њујорку

ЊУЈОРК – Биста Едварда Сноудена висока 1,2 метра и тешка 45 килограма тајно је постављена у бруклинском Форт Грин парку у понедељак пред зору, пише АП.

Сајт „Animal New York” први је известио о томе, наводећи да су мистериозни починиоци група уметника која се диви обавештајцу који је поверљиве информације Националне безбедносне агенције проследио медијима.

Активисти су бисту поставили поврх меморијала Америчкој револуцији и његово име дописали на стуб. Сајт је навео да им је група дозволила да документују инсталацију под условом да идентитет уметника остаје тајна.

Сноуденова биста, међутим, није дуго опстала, јер је полиција убрзо уклонила скулптуру и покренула истрагу.

На идеју да одају пошту Сноудену дошло је двоје њујоршких уметника којима се придружио вајар са Западне обале.

У саопштењу које су проследили „Animal New York”-у, они наводе да су „апдејтовали” меморијал америчким ратним заробљеницима који су умрли током револуције, да би скренули пажњу на оне који сопствену безбедност жртвују у борби против савремених тирана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сноуден и његова биста

* Обавезна поља