ban-ki-mun-bi-cetinje-slika-152677ЊУЈОРК –Генерални секретар УН Бан Ки Мун затражио је од косовских власти и ЕУ да осигурају да се најкасније почетком следеће године формира специјални суд који би се бавио питањима ратних злочина ОВК на Косову и Метохији 1999. године.

„Снажно захтевам од косовских власти, као и од структура ЕУ за подршку, да осигурају да се специјални суд формира најкасније почетком 2015. године”, навео је Бан је у најновијем извештају о ситуацији на Косову који ће бити представљен Савету безбедности УН 25. августа.

Генерални секретар УН је оценио да је извештај Клинта Вилијамсона, главног тужиоца специјалног истражног тима (СИТФ) за злочине ОВК од 29. јула „од кључног значаја не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своја дела”.

Он се такође захвалио Европској унији што је обезбедила политичке и финансијске ресурсе за окончање овог процеса.

У извештају за период од 16. априла до 15. јула објављеном на сајту УН, Бан је истакао да су се снажна приврженост Београда и Приштине да остваре напредак у европским интеграцијама, уз активно ангажовање Европске уније, показали као кључна покретачка снага за остварење нормализације односа Београда и Пристине.

Бан је поздравио формирање нове владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем 29. априла истакавши да је она спремно показала приврженост наставку дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ и пуној примени Бриселског споразума.

Када је реч о наставку дијалога, генерални секретар УН је констатовао да у периоду од средине априла до средине јула, састанци две стране на високом нивоу нису одржани због предизборног и постизборног процеса у Београду и Приштини и истакао да те састанке треба наставити што је пре могуће.

„Охрабрујем обе стране да што пре наставе састанке. Пуна и истинска примена Бриселског споразума од 19. априла 2013. године, у складу са планом о имплементацији 22. јмаја 2013. године, требало би да обезбеди контекст за решавање других преосталих питања кроз континуирано ангажовање Београда и Приштине у дијалогу уз посредство ЕУ”.

Он је позитивно оценио процес парламентарних избора на Косову, нарочито учешће косовских Срба на северу Косова и додао да постизборни преговори представљају још један важан тест политичке зрелости косовских институција.

Окончање тих преговора, како је навео, веома је значајно да би ново руководство у Приштини могло брзо да настави да се бави кључним изазовима, укључујући реформу изборног система и политички дијалог са Београдом.

Бан је осудио насиље у Јужној Митровици 22. јуна и указао да је од суштинске важности да се избегавају „једностране акције и запаљива реторика” да би се одржала атмосфера која води ка успешном наставку дијалога.

Тај инцдинет показује, упозорио је Бан, да је пут ка помирењу заједница дуг и напоран и да је „неопходно да све стране пренесу на терен напредак који су у Бриселу постигли лидери”.

Бан је у извештају такође поздравио формирање нових скупштина општина и усвајање статута српских општина на северу Косова.

„Заједно са успешно спроведеним локалним и парламентарним изборима на Косову, овај позитиван развој догађаја представља кључне кораке ка успсотављању Заједнице српских општина на Косову у будућности, као што предвиђа Споразум од 19. априла 2013.

Уз извештај генералног секретара УН објављен је и извештај високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон о активностима мисије Еулекс на Косову, а у оквиру којег је у анексу II приложен и извештај главног тужиоца Специјалног истражног тима ЕУ Клинта Вилијамсона о злочинима ОВК.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бан Ки Мун тражи формирање Суда за злочине ОВК

* Обавезна поља