Tony-Verheijen-Medija-centar-Beograd_1395562842_670x0БЕОГРАД – Директор Светске банке у Србији Тони Верхеијен изјавио је да ова институција има поверења у Владу Србије и премијера Вучића, али да Србија мора да се убрза на неколико фронтова и указао да реформи нема без решавања питања предузећа у реструктурирању.

Верхеијен у интервјуу за „Сведок“ каже да кредит Светске банке за подршку српском буџету зависи од тога да ли ће бити договора владе са ММФ-ом, чији се односи темеље на, како је рекао, суровој реалности.

Уколико, међутим, Србија и ММФ не постигну споразум, Верхеијен је рекао да то неће утицати на друге пројекте које Светска банка ради у Србији.

„Тренутно спремамо зајам од 300 милиона долара за отклањање штета од поплава и односи са ММФ-ом неће утицати на то. Уколико би се постигао договор Владе Србије и ММФ, нама би било лакше да више средстава позајмимо Србији и више радимо са Србијом“, изјавио је он.

Упитан како би оценио реформе које су до сада спроведене у Србји, шеф Светске банке у Београду је рекао да ако се под упесима мисли на доношње закона, она је, додао је, Вучић у праву када каже да је много постигнуто.

„Од листе закона које је требало донети, можда један, или два, нису донесена. Али, ако под успесима мислите на спровђење закона – што ми у Светској банци узимамо као критеријум – много тога тек треба да почне да се примењује. Наравно, један од чинилаца су и поплаве које су коштале владу месец дана рада“, навео је он.

Србија, према његовим речима мора да реши питање предузећа у реструктурирању, али и јавни сектор где треба решити питање плата и број запослених и на том плану, како каже, нема простора за успоравање.

„Постоје фирме као што су Србијагас, ЕПС и друге за које такође мора да се нађе боље решење, али разумемо да је за то потребно више времена“, изјавио је он.

Верхеијен је рекао да је доста тога учињено на изградњи Коридора 10, те додао да би овај пројекат требало да буде завршен 2016.године.

„Када сам ја дошао, пре годину дана, много ствари је било закочено – издавање дозвола, накнада за узимање земљишта, исплата средстава, уговори са извођачима радова… У протеклих годину дана много тих питања је решено и Коридор 10 је био један од пројеката који се у региону показао најбољим у протеклих 12 месеци“; истакао је шеф канцеларије која финансира овај пројекат.

Упитан да ли све може да се заврши до краја 2015.године, Верхеијен је одговорио да све оно што је уговорено у време док је овде био његов претходник Лу Брефор, изузев крака који је требало да ради „Алпина“, биће завршено до краја 2015.

„Као што знамо, та фирма је банкротирала и то је нешто што нико није могао да предвиди. Тај посао ће вероватно бити завршен у 2016. години“, изјавио је он.

Осим дела посла који је требало да уради Алпина, Верхеијен је рекао да је други изузетак изградња још једног крака Коридора 10 који првобитно није планиран.

„Уговор о томе је потписан недавно и то не може бити завршено до 2015“,рекао је први човек Светске банке у Београду.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Светска банка тражи брже реформе

* Обавезна поља