Matija-BeckovicПесник и академик Матија Бећковић отворио је недавно у Кући краља Петра у Београду изложбу Драгана Стојкова посвећену Милошу Црњанском, а то је била прилика да с њим поразговарамо о још понечему осим о уметности. Духовит и оштар, као и увек, отварајући изложбу рекао је и да „свако ко говори о сликарству треба да се извини”…

„У Србији треба да се извињава свако ко било шта говори“ – опет ће Матија.

  • Црњански је тема је ликовних радова Стојкова. Какав је то однос слике и речи?

– Сликари говоре сликама и могу да ћуте. Песници се служе речима и морају да говоре. А опет, кад би слике умеле да говоре, рекле би нешто што не пада на памет ниједном говорнику. Драган Стојков чува оно братство кад је све што зависи од муза била једна уметност. Братство сликара, песника, музичара… Пре Црњанског нам је речито осликао Лазу Костића, Вељка Петровића, Кашанина, Коњовића, и друге Сомборце!

  • А где је данас „бескрајни плави круг и у њему звезда” Милоша Црњанског?

– Та звезда је сам Милош Црњански. И он је хтео да буде сликар. И да је насликао тај круг и ту звезду, био би то његов аутопортрет.

  • Шта Вама лично значи Црњански?

– Богомдани дар без добијених заслуга за своју величину. Као што славуј никад није добио признање за своје певање. Прослављају се само они који умеју да имитирају.

  • Прошли су и избори, хоће ли нам бити боље или ћемо и ту имати нову имитацију бољег живота?

beckovic-ilustracija– Чим народ смете да лажете, показујете и колико га цените и шта мислите о њему. Кажете да није украден ниједан глас, а народ коме то говорите не верује да је било икад, а камоли да има сада, неких избора на којима се не краде. Кажу упућенији од мене да постоје екипе за крађе које се појављују уочи избора. А кад би се прегледали спискови, у њима бисмо нашли више него у иједној депонији… Занимљивије је нешто друго….

  • А то је?

– Како је могуће да 50 одсто људи не излази на изборе а да их нико ни не помиње? И што је излазност мања, проценат добијених гласова је већи! О свему више говоре и дубље сведоче они који не излазе од ових који излазе.

  • Тренутно је актуелна и тема фантомки…

– Фантомке ће постати део наше народне ношње. Не зна се да ли боље пристају уз јелеке или уз токе… Кажу да је један од наистакнутијих савремених мислилаца, Кристијан Голубовић рекао: „Ми бирамо кога да пљачкамо, а сад народ бира ко ће да га пљачка.”

  • Шта мислите, ко ће у владу?

– Мислим да се то не тиче никог осим самих кандидата за министре.

  • Које актуелно питање или тема вас највише интригира и брине?

– Судбина српских манастира на Косову. Да смо знали да нису наши, па да их тамо не подижемо!


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Бећковић интервју – О Црњанском и Голубовићу

* Обавезна поља