vucic-dodik480БEOГРAД – Вицепремиjер Aлександар Вучић рекао jе да су представници Србиjе и Републике Српске данас разговарали о темама коjе значе живот, али и о заjедничком обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Србиjа као гарант Деjтонског споразума чврсто стоjи на становишту поштовања тог споразума, пружаjући подршку РС, поштуjући и штитећи оно што су припадници сва три народа у БиХ прихватила пре 125 година, рекао jе Вучић обраћаjући се новинарима након разговора с председником РС Mилорадом Додиком.

„Желимо да се те тековине сачуваjу и гарантуjе мир на простору БиХ, поштуjући њен интегритет“, истакао jе Вучић.

Oн jе навео да су две делегациjе данас разговарале о међусобним односима, како да запосле више људи и тим поводом договориле да на броjним проjектима у Србиjи, не само инфраструктурним, заjеднички учествуjу.

Србиjа и РС ће формирати и заjеднички организациони одбор за обележавање сто година Првог светског рата, додао jе Вучић, наводећи да су владе већ неке одлуке тим поводом донеле.

„Tо ће бити важна година и велики дани за нашу земљу, коjа и у тоj прилици жели да покаже али и заштити своjу ослободилачку традициjу, не дозвољаваjући никоме да мења токове историjе и креира другачиjе догађаjе него што jе историjа суштински показала“, рекао jе Вучић.

Додик: Стабина и jака Србиjа наjвиши национални интерес РС

Додик jе рекао да jе стабилна Србиjа, економски jака и интегрисана у Eвропу наjвиши национални и државни интерес Републике Српске.

Додик jе рекао да само таква Србиjа обезбеђуjе довољно комотну позициjу и РС, коjа такође тежи европским интеграциjама.

Додик jе нагласио да су циљеви Србиjе и РС исти, да такав став никако ниjе у супротности са Деjтонским споразумом нити усмерени против било кога, већ да jе реч о потреби да се афирмише природно стање да Србиjа буде наjjача и наjмоћниjа земља у региону.

„Некима се то не свиђа, не желим да не говорим jасно, Србиjа треба да има наjjачу улогу и природно jе да руководи европским безбедносним, економским процесима и има моjу пуну подршку у томе, али за то треба времена, стрпљења, не може преко ноћи. Tакву Србиjу ниjе тешко пратити и jош више волети, желимо да буде jош моћниjа и jача“, рекао jе Додик.

На састанку са Вучићем договорено jе да Србиjа и РС заjедно обележе почетак Првог светског рата, а Додик jе навео да jе Србиjа тада била безочно нападнута и да свака друга интерпретациjа ниjе тачна, као и да га радуjе заjеднички договор да се у Београду и Источном Сараjеву подигне истоветни споменик Гаврилу Принципу.

Председник РС jе додао и да jе разговарано о важним питањима у вези не само инфраструктуре, већ економиjе, отварању нових радних места.

„Захвалан сам као председник РС што сам чуо да у вежним проjектима коjи су планирани и ван Србиjе могу равноправно да партиципариаjу и правна и физичка лица из Српске, а разговарали смо и о неким питањима коjи нису за jавност, а коjи се тичу доборобити ових капиталних циљева – стабилност, мир, сарадања и интегрисаност и евриоинтеграциjе“, рекао jе Додик.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Стабилна и јака Србија највећи интерес Републике Српске

* Обавезна поља