lavrov dacic rusija srbijaМОСКВА – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио је Србију, једну од ретких европских земаља које су сачувале добре односе са Москвом после почетка украјинске кризе, пише данашњи московски дневник Комерсант.

Лист наводи да су српски лидери уверили госта да Београд не мора да бира између ЕУ и Русије и да реализација Јужног тока одговара националним интересима Србије.

Дневник додаје да је посета Лаврова Београду изазвала велики интерес медија. Прве изјаве је дао већ по изласку из авиона, а када је полагао венце на споменик совјетским ослободиоцима, чекале су га десетине Београђана са руским заставама.

Комерсант преноси и да је активисткиња локалне патриотске организације „Заветници“ уручила Лаврову мајицу са натписом „Србија и Русија – вечна браћа“. „Русија је наша друга домовина, а Србија треба да се прикључи евроазијској интеграцији“, рекла је она листу.

„Власти Србије, међутим, имају прагматичнију позицију. Београд, који је пре неколико година добио статус кандидата за улазак у ЕУ, не одбацује курс евроинтеграција“, пише лист и додаје да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић одговорио на питање које је све интересовало – о позицији Србије у односу на Јужни ток“, пише дневник.

Комерсант указује да је Дачић изјавио да је Јужни ток у националним интересима Србије, а да је Лавров подрзао такав став.

„Инвестиције Русије у Србију не ограничавају се на Јужни ток – оне износе укупно око милијарду долара, и у Београду рачунају да ће их значајно повећати. Али, многи страни инвеститори, међу којима и руски, суочавају се у Србији са озбиљним проблемима, све до очигледне дискриминације“, пише лист.

Дневник додаје да је и премијер Србије Александар Вучић обећао да ће бити прекинута пракса грубог кршења права страних акционара. „Сада, када Вучић има практично сву власт у Србији, има све шансе да реализује своје обећање“, пише лист.

Росијска газета и Независима газета у кратким извештајима о посети наводе да Србија није одбацила Јужни ток.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Београд уверио Москву да не мора да бира

* Обавезна поља