rasim-ljajic-527БЕОГРАД – Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да је у Москви успео да се договори с руским министром пољопривреде Николајем Фјодоровом да Србија остане једини извозник свињетине у Русију.

„Били смо искрени, брзи, аргументовано смо предочили све шта се догодило, без прављења лажне слике и овога пута смо добили жути картон, провукли смо се без црвеног картона, иако је имало основа да се то уради”, казао је Љајић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Извоз свињског меса у Русију доведен је у питању пошто је Министарство пољопривреде објавило да је у ту земљу „стизало месо из трећих земаља, Хрватске, Шпаније, Мађарске, са ознакама Србије”.

Љајић је истакао да је истрага још у току, али да је за сада један инспектор који је контролисао извоз суспендован, док је једном произвођачу меса забрањено да извози у Русију.

„Ми смо у Москви рекли да је грешка учињена и, по мом мишљењу, више се ради о немарности и глупости, него о намери да некога преваре, али истрага ће показати. Без обзира на намеру, учињена је велика штета”, рекао је српски министар.

Он је објаснио и да Русија није тврдила да из Србије стиже црвљиво месо, како су писали поједини медији.

„Нисмо ни реч проговорили о томе, ево ја ћу вам прочитати шта пише у извештају (руске) Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор. Дословце се наводи да је поропуст начињен у контејнерима, односно посуде које се користе за прикупљање биолошког отпада добијених клањем говеда”, навео је Лајић.

Он је истакао и да је то велики пропуст и најавио строжу контролу извоза, али и да ће извозници добити детаљна упуства и декларације.

Љајић је казао и да ће бити успостављена електронска комуникација с руском Управом за ветерину како би се у будућности спречили нови проблеми.

Србија је једина европска земља која извози месо у Русију.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Љајић – Србија добила жути картон, а могла је црвени

* Обавезна поља