vucic-beogradski-dijalozi-2_660x330БЕОГРАД – Србија се налази на путу ка чланству у Европској унији, што подразумева постепено спровођење заједничке спољне и безбедносне политике, указао је Гернот Ерлер, посланик Бундестага и специјални представник немачке владе за председавање ОЕБС-у, на конференцији „Београдски дијалози“, где је говорио и премијер Србије Александар Вучић. Ерлер је констатовао да се од Београда „с правом очекује и приврженост вредностима ЕУ“.

Према мишљењу немачког званичника, нема простора за неутралну позицију Београда, већ искључиво за јасно опредељење. „Ако би Србија ишла против таквих вредности, несумњиво би допринела јачању политичких снага у Европи које желе да успоре динамику европске интеграција. Развој ситуације у Србији се прати са великом пажњом“, нагласио је он.

Ерлер је изразио наду да ће убрзо бити отворена прва поглавља у преговорима о придруживању Уније. Говорећи о председавању Србије ОЕБС-у, он је нагласио да су познате историјске и културне везе које Београд има са Москвом, као и да „нико те везе не критикује, нити доводи у питање, већ их доживљава као шансу у раду ОЕБС-а“.

Премијер Вучић је оценио да је Србија постала поуздан партнер на међународној сцени, „земља чијој се речи верује“. У том контексту навео је да се у протеклих десет месеци сусрео са више светских званичника него што су његови претходници у периоду од девет година. Вучић је такође изразио уверење да ће ускоро бити отворена прва преговарачка поглавља, констатујући да је од тога важније увођење владавине права. Он је поновио да чланство у ЕУ представља стратешки циљ, али и да Србија има традиционално добре односе са Русијом, које је до сада успевала да одржи.

– Србија први пут у савременој историји има суфицит, „српска каса“ и финансије постају неупоредиво здравије иако то обични људи још не могу да осете.

Наш циљ је да од Србије направимо модерну, успешну земљу задовољних људи који ће да се боре за своју будућност, а не да чекају да им нешто падне с неба. Потребно је урадити још много тога на поправљању пословног амбијента – прецизирао је премијер Србије.

Чадеж: Серија активности

Отварајући „Београдске дијалоге“, председник Привредне коморе Србије и председавајући УО Форума Србија – Немачка, Марко Чадеж, истакао је да се ради о „серији активности које је Форум Србија – Немачка покренуо у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност на којима учествују признати стручњаци из обе земље. „Најважнији закључци биће конкретизовани у виду листе препорука, која ће бити упућена доносиоцима одлука у Србији“, казао је Чадеж.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на „Београдски дијалози“ о простору за неутралност Србије

* Обавезна поља