isa-mustafaПРИШТИНА — Премијер Косова Иса Мустафа изјавио је да су разговори који су претходили споразуму о правосуђу били тешки, али да је то велика победа.

Он је рекао да они који се томе супротстављају немају аргументе.

„Ако се некоме не свиђа ово што смо постигли, то је друга ствар. Они који се томе супростављају немају аргументе када кажу да Косово губи ако има Основни суд који покрива северни и јужни део, а имаћемо и једно тужиластво са обе стране реке Ибар“, рекао је Мустафа за РТК.

Он је такође нагласио и да, „уколико се не разговара са Србијом, неће бити приступа северу још 20 година, као што није било ни прошлих 15“.

Говорећи о смени српског министра за повратак и заједице Александра Јаблановића, Мустафа је оценио да је „значајано што он више није део владе“, али и подвукао да није било потребе да се због Јаблановићевих изјава организују насилни протести.

„Са Јаблановићем смо се састали и раније, признао је да је погрешио и извинио се. Разговарали смо о могућност да поднесе оставку и да више не може да буде део кабинета“, рекао је Мустафа и додао да је о томе разговарао и са премијером Србије и да му је „само рекао разлоге његовог удаљавања из владе“.

Мустафа је такође оценио да ће се српски посланици вратити у парламент и да ће гласати „за пројекте и законе који ће бити пред скупштином Косова“.

„Немају разлога да се не врате. Надамо се да ће се вратити и да ће се наши односи средити „, подвукао је Мустафа.

Премијер Косова се осврнуо и на формирање Оружаних Снага Косова.

Он је навео да су за тако нешто потребне уставне промене и подршка већине посланика.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Иса Мустафа – Споразум о правосуђу велика победа

* Обавезна поља