aleksandar-vulinБЕОГРАД – Министарство рада обновиће свој возни парк у току ове године и купити теренска возила за укупно 7,6 милиона динара.

Док Влада апелује на све државне органе да штеде и с тим циљем распродаје свој возни парк, министар рада Александар Вулин најављује куповину нових службених аутомобила.

У плану јавних набавки за 2015. јасно се наводи да би Министарство рада набавило возила која би без ПДВ-а укупно вредела око 61.000 евра. У документу се наводи и да је таква набавка оправдана с обзиром на то да су службена возила која поседују стара, као и да је „њихово одржавање изузетно скупо и немогуће“.

Додају да ће нова возила користити у раду на неприступачним теренима и у лошим временским условима, уз напомену да желе да обезбеде безбедност путника.
На питање које аутомобиле ће купити, у Министарству за рад јуче нисмо добили конкретан одговор.

– Средства смо определили за обнову возног парка Инспектората за рад. Возила која користе инспектори су углавном типа „југо темпо“ и „југо ћао“, а њихова просечна старост је 10,6 година. Тачно 28 возила је старости између 10 и 20 година. Да ли ће и колико возила бити купљено у току 2015. зависиће од процена потреба Инспектората за рад – рекли су у Министарству за „Блиц“.

Из јавне набавке види се, међутим, да Министарство има прецизније податке о моделима јер наводе да су вредност набавке утврдили по основу цена аутомобила објављених на сајтовима и у понудама ауто-кућа. За 7,6 милиона динара могуће је, иначе, купити седам возила марке „лада нива“, пет „дачија дастер“, два џипа „ранглер“…

Интересантно је да је Влада Инспекторату за рад одобрила 82 службена возила од укупно 97, с колико Инспекторат располаже. На питање зашто је смањен број возила, у Министарству нисмо добили одговор.

Влада је, иначе, недавно одлучила да прода 1.583 службена аутомобила чији су корисници државни органи, јавне службе и агенције. Рачуна се да ће значајне уштеде у буџету бити остварене потпуном рационализацијом коришћења аутомобила, као и смањењем трошкова одржавања возног парка. Влада је упутила захтев и свим јавним предузећима да примене такве мере уштеде и да списак службених аутомобила хитно доставе Генералном секретаријату.

За „ауди А6“ 800.000 динара

Вулин је јавном набавком предвидео и 9,6 милиона динара за поправку и одржавање службених возила у овој години. Највише пара, 1,2 милиона, предвиђено је за поправку и одржавање возила у седишту Министарства, односно за две „шкоде суперб“ и „шкоде октавија“. За одржавање „аудија А6“, такође из седишта Министарства, планирано је 800.000 динара. Најмање 60.000, а највише 300.000 динара, предвиђено је за поправке аутомобила Инспекције рада по окрузима.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вулин мења возни парк

* Обавезна поља