vlada-srbije-1361315969-270771Министри у Влади Србије искористили су јуче одсуство премијера Александра Вучића и жестоко се сукобили око закона о испитивању порекла имовине, сазнаје „Блиц“.

Седницом Владе Србије председавао је први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић и она се за трен ока претворила у бурну расправу и препуцавања Дачића са потпредседницом Владе и министарком грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић. У расправу се укључио и министар за ванредне ситуације Велимир Илић критикујући потпредседницу да се у све меша.

– Иако је на дневном реду било једино усвајање предлога амандмана на такозвани Зојин закон, убрзо је дошло до свађе. Чим се повео разговор о закону о пореклу имовине Дачић је Михајловићевој сасуо у лице да се тренутно беспотребно говори о томе у јавности, али и да је она у својим иступима крајње неозбиљна јер се не консултује са два министарства која су надлежна за израду тог закона. С њим се сложио и Велимир Илић, који је Зорани Михајловић замерио да се у све меша.

Дачић тврди да прво треба да се договори доношење закона

Потпредседница је, међутим, обојици поручила да ако им не одговара да се такав закон донесе, онда то треба и отворено да кажу… – каже наш извор близак Влади Србије.

Остали министри којима је практично једино преостало да немо посматрају расправу за то време махом су слали СМС-ове премијеру Вучићу, који борави у Швајцарској: “Врати се што пре”.

Сами актери догађаја јуче су у изјави за “Блиц” потврдили да је било чарки.
– СНС је увек подржавао и данас подржава законе којима се додатно може уредити наша држава, па и закон о пореклу имовине. И по томе се разликујемо од других. Неки чланови Владе су сматрали да ако није донета одлука, о томе не треба ни говорити – каже Михајловићева за “Блиц”.

dacic-mihajlovic01-foto-dragan-antonic

Да се говорило о закон, потврђује и Дачић, који наводи да нико од министара нема ништа против таквог прописа, али да је незадовољан начином на који се о томе говори у јавности.

– На седници Владе смо разговарали о томе да се престане са различитим информацијама на ту тему јер се један дан тај закон доноси, а други да се не доноси. И онда испада да га не доносимо зато што нећемо да се проверава имовина, што је бесмислено јер ми као функционери сви свакако имамо обавезу да сву имовину пријављујемо Агенцији за борбу против корупције. Закључак је просто био да је потребно више координације у различитим министарствима да не било таквих штетних конотација у јавности – каже Дачић за “Блиц”.

Министар Илић није јуче одговарао на позиве “Блица”.

Како су тајкуни зарадили први милион

Михајловићева је навела да што пре треба усвојити закон “да би се видело како су тајкуни стекли први милион и да би најзад били заштићени они који поштено раде, а кажњени они који су се обогатили на рачун грађана”.
Неименовани извори из Владе затим су навели да о доношењу таквог закона нема сагласности министарстава правде и финансија, чији би посао био да ураде предлог тог прописа. Тај извор је навео и да би био преседан да закон буде ретроактивно примењиван.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Без Вучића свађа у Влади Србије

* Обавезна поља