Jens StoletenbergГенерални секретар НАТО Јенс Столтенберг почео је данас посету Косову обиласком седишта Кфора у Приштини и инспекцијом трупа.

Столтенберг ће поподне разговарати са највишим косовским званичницима. После посете седишту Кфора, челник НАТО је рекао да је та мисија постигла значајне резултате у обезбедјењу сигурности на Косову и да због тога одаје почаст свим војницима.

На питање новинара да ли се НАТО и даље држи става да је формирање косовске војске ствар Приштине, а не Брисела, Столтенберг је одговорио потврдно.

– Није на НАТО-у већ на локалним званичницима да оцене како да развијају даље (БСК) – казао је он.

Формирању Оружаних снага Косова противи се и Влада Србије, као и политички представници косовских Срба. Столтенберг је коментарисао и раст религијског екстремизма у Европи.

– Напади које смо видели у Паризу пре неколико недеља (на недељник Шарли ебдо) били су веома озбиљни, зато што су то били напади на недужне људе, али и на слободу говора и слободу изражавања и на отворено друштво. Ми смо алијанса која је створена да би бранила отворена и демократска друштва. Зато ћемо наставити наш задатак и наставићемо да се боримо против тероризма – казао је генерални секретар НАТО.

ПРИШТИНА – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у Приштини да ће Кфор наставити да одржава безбедно окружење и гарантује слободу кретања свима на Косову.

Столтенберг је у Приштини, како је саопштено из Кфора, подсетио да је НАТО пре 16 година дошао на Косово и да је Косово данас другачије место, мирно, стабилно и све просперитетније.

„Под јасним мандатом Уједињених нација, наша мисија је помогла да се Косово трансформише у безбедније место. А то је помогло да Западни Балкан постане стабилнији. Кфор ће наставити да одржава безбедно окружење и гарантује слободу кретања свима на Косову“, поручио је он.

Командант Кфора мајор Франческо Паоло Фиљуоло поздравио је генералног секретара НАТО-а у Приштини, наводи се у саопштењу и додаје да је Столтенберег том приликом упознат са најновијим дешавањима по питању тренутне безбедносне и друштвено-политичке ситуације на Косову.

Столтенберг се у Приштини састао и са представницима међународне заједнице на Косову, а том приликом истакнут је истакнут значај свеобухватног приступа и међусобне сарадње међу организацијама међународне заједнице у циљу побољшања стабилности и свеукупне безбедности на Косову.

Генералног секретара НАТО-а су такође примили косовска председница Атеифета Јахјага, премијер Иса Мустафа, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, а Столтенберг је потврдио да ће НАТО наставити да подржава безбедност на Косову.

Током посете генерални секретар НАТО-а такође је имао прилику да разговара са припадницима Кфора стациониранима у кампу „Филм Сити“ у Приштини, додаје се у саопштењу Кфора.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Столтенберг на Косову

* Обавезна поља