bijeljina demonstrantiБИЈЕЉИНА – На Градском тргу у Бијељини данас су истовремено одржана два протеста – стотинак младих с једне стране узвикивали су “Лопови!”, а насупрот њих група окићена српским заставама скандирала је “Не протестима у Републици Српској”, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Једночасовни скуп две супротстављене групе од по стотину људи, углавном младих, протекао је мирно, а полиција је удаљила једног младића који је покушао да насрне на другу групу.

Организатори протеста, уз неколико узвика “Лопови, лопови!”, нису изнели никакве захтеве, нити су имали транспаренте из којих би били јасни разлози њиховог протеста.

На контра-протесту млади су били окићени српским заставама и јасно изнели став “Не протестима у Српској” и “Не ширењу пожара из Федерације БиХ у Републику Српску”.

Две групе биле су раздвојене само улицом и бројним полицијским снагама без заштитне опреме.

Група “Не протестима у Српској” позивала је на разум, да се немири из Федерације БиХ не пренесу на Републику Српску, јавио је РТРС.

“Не желимо да се пожар из Федерације БиХ прошири на нашу Српску”, рекао је новинарима вођа групе Александар Бабић, док је маса иза њега, окићена српским заставама, узвикивала име генерала Ратка Младића.

Бабић је рекао да су Бијељини преко друштвених мрежа већ три пута најављивани протести, а да је контра-протест спонтано организован, да би се сачувала земља коју су, како је навео, направили српски очеви.

Митинг и контрамитинг у Бијељини

Стотинак грађана окупило се данас испред зграде градске управе у Бијељини, протестујући против локалне власти, јавила је бијељинска Телевизија БН, али је одржан и “контрамитинг”.

Грађани су узвикивали: “Лопови, лопови!”, “Лопови, напоље!”. Истовремено, само десетак метара даље, испред зграде Центра за културу, друга група грађана је узвикивала: “Србија, Србија!”, “Много сте смешни”!, “Бијељина је Србија, никад Федерација!”.

На улици су биле јаке полицијске снаге које су раздвајале две групе грађана, а окупио се и већи број знатижељника, а инциденти нису забележени.

Пред грађане није изaшао нико од градских званичника. Јутрос је одржан састанак представника свих политичких партија у Бијељини, са којег је упућен позив свим члановима партија да се уздрже од изласка на улицу.

У Бијељини је на власти Српска демократска странка (СДС) која је на нивоу РС најјача опозициона партија.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на „Бијељина је Србија – никад федерација“

* Обавезна поља