marko-blagojevic(1)БЕОГРАД – Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже за РТС да новца за обнову има, али да највећи број општина које су погођене поплавама није доставио решења за накнаду штете грађанима.

Марко Благојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је само 13 општина издало решења за накнаду штете грађанима угроженим у поплавама.

„Има општина које до сада нису издале ни једно једино решење и оно што мени није јасно јесте да се, упркос свом притиску и несрећи људи који чекају да им буде исплаћен тај новац да би могли да реновирају своје оштећене куће, да се томе приступа тако натенане“, рекао је Благојевић.

На питање које општине нису доставиле решења, Благојевић је одговорио да му је лакше да наброји које јесу, указујући да више од 100 локалних самоуправа то није учинило.

„Лакше је набројати оне општине које су издале решења него оне које нису“, истакао је Благојевић.

Како каже, од 40 општина које су у великој мери биле погођене, и од 100 општина које су задесиле поплаве – само 13 општина је издало решења за накнаду штете.

„Говорим о око 300 решења. Има преко 100 општина које нису доставиле решења, а и оне које јесу поступале су натенане. То не могу да разумем“, нагласио је Благојевић.

Упитан који су предуслови за исплату, Благојевић је рекао да Канцеларија поступа по решењима јединица локалних самоуправа подсетивши да је 24. јула усвојен државни програм за обнову.

Према његовим речима, процена је да има 359 кућа које треба опет зидати, а издата су само два решења. То значи да ће грађани на исплату новца чекати, како је истакао, све док локалне власти не ураде свој део посла.

„Ми смо спремни, пара има, процедура је на месту, систем је постављен на ноге, све што је потребно јесте да нам јединице локалне самоуправе доставе решења. Ми ћемо сутра кренути да плаћамо, али то неће бити ни близу онолики број исплата које сам ја очекивао да ће бити“, рекао је Благојевић.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја каже да је очекивао да ће Канцеларија бити затрпана решењима, али да се то до данас није догодило.

„Бићу срећан ако успемо да урадимо исплату за по стотинак решења. Ако то буде тако, бићу пресрећан, а очекивао сам хиљаду решења“, рекао је Благојевић.

Истиче да грађани који нису задовољни решењима имају право да се жале.

„Неке општине су саме радиле процену категоризације, неке нису, а незадовољни грађани којима је решење издато имају рок од осам дана да се жале уколико сматрају да су оштећени“, каже Благојевић.

Коментаришући протесте у насељу Браће Југовић у Обреновцу, Благојевић је рекао да није јасно зашто житељи тог насеља протестују када ће добити више новца него остали.

„То насеље ће добити новац од Владе као и свако друго, а већина је у категоризацији четири (по 350.000 динара). Поред тога, ЕУ је изабрала да у том насељу среди куће од пода до плафона, и поставља се питање из којег разлога ти људи протестују“, каже Благојевић.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Благојевић – Пара има општине касне

* Обавезна поља