Venetian-Lion-790x592МОСКВА – Венецијанска комисија Савета Европе затражила је од Руске Федерације да преформулише термин „страни агент“ у оквиру Закона о страним агентима који дефинише деловање невладиног сектора који се финансира из иностранства, али су руске власти одбациле овакву сугестију европске институције оценивши је „политичком игром“ која нема правног утемељења ни реалног објашњења.

Андреј Клишас, председавајући Комитета РФ за законодавство и уставна питања, рекао је за лист Известиа да Русија неће мењати одредницу „страни агент“, а да је захтев Венецијанске комисије Савета Европе политички потез, а нема много везе са правом.

Русија је увела закон о страним агентима који прописује обавезу за све тзв. плаћеничке организације у Русији да носе ознаку у јавности „страни агент“. Све организације које се плаћају из иностранства, а баве се политиком или имају политички утицај, морају носити ознаку „страни агент“.

Овај закон је наишао на одобравање широког јавног мњења у Русији, јер се био увећао број невладиних организација које су под маском организација за људска права и сличне ствар спроводиле платформе интереса страних земаља.

Познато је да САД улаже милијарде долара у невладин сектор широм земаља са циљем политичког утицаја, али најчешће и са циљем дестабилизације прилика. Ова тзв. „паралелна дипломатија“, поред војних интервенција, за САД је постала један од најефикаснијих инструмената обрачуна са земљама које не желе да се повинују њиховим политичким прохтевима. Србија има искуства са оваквим видом деловања такође, а реч је о пучу 5. октобра који је спроведен управо системима финансирања невладиног сектора под координацијом америчке обавештајне службе ЦИА.

Званична Москва је већ протерала злогласну организацију УСАИД која је и у Јужној Америци протерана због мешања у унутрашња политичка питања земље. Москва у складу са строгом политиком заштите националне безбедности Русије спроводи веома строге мере према свим видовима девијантних политичких деловања.

Подсећамо да је у Русији уведен закон који штити децу и малолетна лица од геј прајд пропаганде, па су тако ЛГБТ организације кажњаване у више наврата због покушаја јавне промоције геј прајд идеја и идеологије.

Клишас наводи да је потез Венецијанске комисије Савета Европе по питању термина „страни агент“ још један покушај Запада да утиче на Русију и врши притисак у склопу целокупне антируске кампање која се води због украјинске кризе.

„Нема ништа од тога. Никакве промене Русија у свом законодавству уводити неће.“ – каже Клишас за лист Известиа.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва не мења одредницу „страни агент“

* Обавезна поља