tadicБЕОГРАД – Почасни председник Демократске странке Борис Тадић сматра да су ванредни парламентарни избор неопходни, тврди да је лаж да је било када изјавио да је за коалицију са напредњацима и додаје да му лидерство у ДС није циљ, али да је спреман да преузме вођство уколико је то воља већине и у интересу је остваривања циљева странке.

У изјави Танјугу Тадић инсистира на томе да је битно да се одлуке у странци доносе у складу са уверењима и демократским приинципима а не у складу са калкулацијама како задржати функције или с претњама одузимањем тих функција и тврди да ово није тренутак борбе за место лидера странке него за очување демократског духа странке на ком она почива.

„Ако, у складу са тим принципом и с намером очувања тог принципа, постоји потреба да се промени руководство онда је то потребно и урадити. Преузимање места лидера странке свакако није мој циљ, али уколико је то потребно за остварење циљева странке и уколико је то воља већине, спреман сам да преузмем ту улогу“, навео је почасни председник ДС.

Негирајући да је било када изјавио да је за колаицију са СНС, Тадић каже да је очигледно да се „покушава исконструисати својеврсна поларизација са намером да се властитом противнику припише неодржив став а да се тек онда дискутује и расправља са њим“.

„То је опет прозирна антидемократска методологија својствена најмрачнијим политичким идеологијама. Поготово не дозвољавам да ми се приписују ставови који су до недавно припадали управо мојим унутарстраначким и ванстраначким опонентима“, истакао је Тадић.

Он је појаснио да је говорећи о великим коалицијама алудирао на то да су корисне за друштво у одређеним историјским условима и тренуцима, наводећи примере такве праксе у другим европским земљама у којима се управо формирају велике коалиције.

Тадић сматра да очигледно постоји тенденција да се представи како је он за коалицију са СНС-ом чиме би се унутарстраначко питање спиновало у некакво референдумско питање ко је за коалицију а ко није.

Интересантно је, примећује, што такве изјаве долазе од оних који су до недавно били за коалицију са СНС-ом, а његов став је, истиче, да ДС мора да буде способна да улази у коалиције, али да сада не би требало да се „изјашњавамо о коалицијама већ о политици“.

„Демократска странка мора да се бори за реализацију своје политике, а не за то да се у складу са својим интересима одређени политичари изјашњавају о коалицијама водећи рачуна само о томе како ће се то одразити на њихов лични рејтинг. У томе је једна од разлика између политичара и државника“, наглашава Тадић.

Наводи и да формирање коалиција зависи од много фактора, те да он не спада у групу политичара који такве одлуке доносе на уштрб реалности, али ни на уштрб идеологије и политике ДС.

„Ја се, дакле, никада нисам изјашњавао о тој коалицији, па нећу ни сада. Уколико бих то сада урадио то би био чист аматеризам, а препуштам другима да буду аматери“, нагласио је почасни председник демократа.

Поводом седнице Главног одбора заказане за 18. јануар, Тадић каже да се не ради о томе да ли ће он или неко други бити на челу странке, већ да је ДС странка у којој је увек било могуће изразити став супротан руководству и у којој не влада принудно једноумље, па тако, додаје, и одлуке које ових дана доносе одбори ДС показују да је та странка и даље једина демократска опција у Србији, јер уопште постоји могућност изјашњавања о функционисању и резултатима странке.

Тадић наводи да не може предвидети да ли ће седница ГО ДС донети „тектонске промене”, али је поновио да нико не сме бити изложен било каквим претњама.

„То је принцип Демократске странке од оснивања до данас. У том смислу ову ситуацију сагледавам као израз демократичности а никако као покушај уништавања јединства странке. Уколико не би постојао начин да се изрази незадовољство то би представљало урушавање основних принципа на којима почива ДС, а само то би значило урушавање странке“, наводи Тадић.

Социолошки и политички гледано, како каже, инсистирање на јединству уколико оно не постоји доводи до још већег нејединства и додатно урушава кохезију странке.

„Инсистирање на јединству треба разликовати од инсистирања на једноумљу и монолитности, а то је карактеристика свих странака које нису демократске. Није уништавање јединства странке то што људи изражавају свој став. Само они који ништа не знају о демократији и политици могу тако да разумеју ствари“, тврди Тадић.

Не желећи да говори о томе зашто је ДС у претходних годину дана постизала тако лоше резултате на локалним изборима по Србији, Тадић је најавио да ће свој став о томе изнети на седници ГО у суботу, јер би изношење става у медијима пре него што га изнесе на ГО представљало директно кршење статуте странке.

„Свако из Демократске странке ко то чини или се обраћа другим члановима кроз медије, а таквих испада има ових дана, крши статут и или не разуме или не поштује принципе функционисања Демократске странке“, поручио је Тадић.

Упитан да ли су тачни наводи медија да је лидеру странке Драгану Ђиласу рекао да не може да буде носилац изборне листе, одговорио је: „тај мост ћемо прелазити ако до њега стигнемо“.

Залажући се за ванредне изборе Тадић је навео да су пред Србијом задаци чије решавање захтева стабилну владу, оцењујући при томе да међу коалиционим партнерима у актуелној влади нема никаквог поверења те да њихови потези не произилазе из њихових уверења већ из чистог утилитаризма.

Уз ванредне изборе Тадић се залаже и за промену изборног система, наводећи да само директни избори и промене устава обезбеђују директну поделу одговорности, без чега је немогуће спровести неопходне реформе.

„Реформа политичког система је основна претпоставка бољег и ефикаснијег економског система и на крају и боље економске перспективе за све грађане, јер ништа не кошта државу и економију као дисфункционалан политички систем. Са безброј политичких странака и само једним директно изабраним представником грађана, председником Републике, који преузима укупну одговорност за развој друштва, то је неодрживо стање“, сматра бивши председник Србије.

Упитан о својим највећим грешкама у време док је био на челу земље и странке, Тадић је поновио да је то кадровска политика, а себи, каже, посебно замера што није брже и одлучније смењивао оне које је требало смењивати.

„Имам потпуну свест о томе и преузимам одговорност за ту грешку. Са искуством стварања тих људи, посматрања њиховог мењања под утицајем власти и моћи, а поготово њиховог понашања данас, не могу да замислим да бих такву грешку поновио. У овом тренутку чак мислим да ми је та грешка, иако ми је донела много проблема у прошлости и садашњости, врло корисно искуство за квалитет одлука за будућност. Управо то искуство ми је данас драгоцено приликом одабира нових људи“, рекао је Тадић.

Он упркос томе верује да само ДС има снагу да мобилише квалитетне кадрове, док странке на власти, по његовој оцени, мобилишу људе попут Горана Весића.

„Таквима нисмо могли поверити ниједну одговорну функцију.Такви људи су били способни само за покретања интрига и најпрљавијих политичких акција условљених искључиво њиховом личном, политичком и финансијском користи. Такви кадрови су продукт грешака, а странке које их прихватају очигледно ће са њима тек проћи кроз искуство које је иза нас“, оценио је Тадић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Борис Тадић спреман да преузме странку

* Обавезна поља