ZELVOZСМЕДЕРЕВО – Око три стотине радника Фабрике железничких возила „Желвоз”, након сат и по времена гурања и протеста, пробило је кордон полиције и насилно ушло у зграду градске скупштине у Смедереву. Двадесетак полицајаца својим телима бранили су улаз у градску кућу јер градоначелница Јасна Аврамовић није желела да прими штрајкаче и представнике синдиката. По пробијању полицијске блокаде, револтирани радници заузели су скупштинске клупе и најавили да ће ту остати до испуњења захтева. Смедеревски ремонтери чија је фабрика у реструктурирању протестују јер су сви рокови за решавање социјалног програма пробијени.

– Када смо одблокирали мост, у општини су нам представници владе дали лепа обећања, чак су потписани и закључци да ће до Нове године бити исплаћене отпремнине, односно да ће се до 30. новембра направити социјални програм, да ће у јануару бити исплаћене све заостале зараде на нивоу минималца, да ће нам бити повезан радни стаж и оверене здравствене књижице. Од тада траје преписка руководства и министарства, а радници су постали пинг-понг лоптице између два рекета – рекао је Саша Миловановић, председник Синдикално радничког покрета „Желвоза”.

– Очигледно да у овој држави све мора на овакав начин да се решава. Није нам пријатно да у овим годинама пробијамо кордон полиције и правимо инциденте, али нажалост приморани смо. Нисмо били истрајни на мосту, а сада је прилика да идемо до краја – поручио је Драган Милијашевић, председник АСНС „Желвоза”.

Градоначелница није изашла пред раднике, али је новинаре примила у свој кабинет. Она каже да разуме и подржава захтеве запослених у „Желвозу”, али осуђује вандалски чин упадања у скупштину.

– Радници не треба да буду у згради Скупштине града јер Смедерево није адреса, нити градоначелник. Њихови захтеви односе се на Министарство привреде. Градска управа не може да им исплати отпремнине, зараде, овери књижице и повеже радни стаж. Безброј пута смо им излазили у сусрет, спајали их са министром и надлежним људима, све је договорено и до половине ове године реструктурирање „Желвоза” мора да се реши – каже Аврамовићева.

Она тврди да је пре четири дана од државног секретара у Министарству привреде тражила одговор за ситуацију у „Желвозу”, те да јој је речено да менаџмент фабрике није послао сву исправну документацију за социјални програм, нити је достављена процена капитала која је урађена. Након тога је, каже, примедбе упутила руководству фабрике и сада су они на потезу.

– Радници су измучени, изгладнели и све пуца по шавовима, али морамо да знамо у каквом је стању наша држава и привреда и морамо да имамо меру. Градска скупштина је народна, може да уђе ко хоће, а моје је да обавештавам надлежна министарства, што и чиним. Тражила сам да се неко из министарства привреде обрати радницима и каже шта је следећи корак и да се нађе решење – додала је градоначелница.

Радници „Желвоза” тврде да њихов захтев за отпремнине још није ни разматран у влади јер није на време достављен програм решавања вишка запослених.

Осим исплате отпремнина за 529 пријављених радника, траже исплату заосталих зарада, оверу здравствених књижица и повезивање радног стажа.

– У фабрици тренутно ради између 50 и 100 радника од укупно 870. Последњу плату добили смо за април и то 23. августа прошле године. Здравствене књижице нам нису оверене од 1. јуна 2003, а радни стаж није повезан од 1. јануара 2011. године – каже Славољуб Трифуновић, председник Самосталног синдиката у „Желвозу”.

Радници су јуче одлучили да на смену дежурају 24 сата у градској скупштини све док им држава не реши нагомилане проблеме и не испуни захтеве.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Радници „Желвоза“ провалили у општину Смедерево

* Обавезна поља