lazar-krsticБЕОГРАД – Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да ће неки пројекти сарадње са Републиком Српском бити обустављени због тешке финансијске ситуације и да је томе већ било речи на заједничкој седници две владе.

Одговарајући на питања новинара, Крстић је рекао да се ушло у ревизију заједничких пројеката, и да су за поједине одређена средства на разделу Министарства привреде, а да ће неки који су се спроводили раније, нажалост, морати да буду обустављени.

„Република Српска и Србија су у овом тренутку у тешкој финансијској ситуацији, што се буџета тиче, међутим, то не треба да значи да ми треба да прекинемо сарадњу, треба да нађемо оне пројекте који су смислени и који помажу и једној и другој страни“, рекао је министар.

Он је рекао да су представници две владе разговарали о сарадњи нарочито у области пољопривреде, прехрамбеној индустрији и коришћењу неких од повољних билатералних кредита, пре свега од Уједињених Арапских Емирата, али и Русије.

Владина комисија о запошљавању 25. јануара

Лазар Крстић је изјавио да ће прво заседање владине комисије која ће се бавити потребама запошљавања у државним институцијама бити одржано 25. јануара.

Крстић је у изјави новинарима прецизирао да ће та Комисија редовно заседати сваког 25. у месецу, а по потреби и на захтев одређених министарстава заседаће и по хитном поступку.

Крстић је раније изјавио да и поред законског ограничења запошљавања у јавном сектору постоје механизми да се тамо где је неопходно запосле нови људи, и да ће владина комисија дефинисати стварне потребе запошљавања у појединим институцијама.

Дефицит ће вероватно бити нижи од планираног

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да ће консолидовани буџетски дефицит у 2014. години вероватно бити значајно нижи него што је то предвиђено Законом о буџету, али није могао да прецизира за колико.

Крстић је, у изјави новинарима после скупа о програмском буџету, истакао да вероватно неће бити утрошено свих 200 милиона евра колико је предвиђено за санацију државних банака.

„Такође, буџет је усвојен пре неких других закона, везаних и за комисију која ће се бавити запошљавањем, тако да верујем да ће реализација бити испод усвојеног“, навео је министар.

Он је рекао да је планирани консолидовани буџетски дефицит од 7,1 одсто БДП-а, не само реалан, већ донекле и песимистичан и демантовао да је то највећи дефицит у историји, јер је 2012, према методологији, која укључује и расходе „испод црте“, био и већи.

Упитан да ли ће смањење дефицита бити један од услова за кредит од Светске банке, Крстић је рекао да ће разговори о том зајму вероватно бити укључени у ширу причу око преговора са ММФ-ом.

„Ми смо сада одмакли у разговорима са ММФ-ом, већ у фебруару очекујемо њихову преговарачку мисију у Београду, тако да прича око зајма Светске банке ће на неки начин, ја верујем, бити везана за те разговоре“, рекао је министар.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија ревидира сарадњу са Српском

* Обавезна поља