vitalij-curkin 2ЊУЈОРК – Савет безбедности УН подржао је формирање специјалног суда за ратне злочине почињене над Србима и неалбанцима на Косову.

Представник Русије при УН Виталиј Чуркин оценио је током заседања Савета Безбедности о Косову да извештај специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона брише мит о правичности борбе тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Чуркин је напоменуо да Вилијамсонов извештај пружа довољно доказа за процесуирање високорангираних лидера ОВК и истакао да одговорни за злочине морају да буду кажњени, без обзира на то какав положај заузимају.

Аустралија и Руанда изразиле су забринутост због проблема застрашивања сведока, на који је Вилијамсон указао у извештају представљеном 29. јула. Чланице Савета безбедности позвале су лидере самопроглашеног „Косова“ да се што пре договоре о формирању владе и заложиле се за наставак дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине.

Представници држава чланица изразили су подељена мишљења и о захтеву Енвера Хоџаја за смањење присуства УНМИК-а.

Русија је оценила да УНМИК остаје најважнији облик међународног присуства на окупираним територијама да му се морају обезбедити неопходна средства. Москва је осудила „покушај подривања улоге“ те мисије.

Аргентина је указала на важну улогу УН на окупираним територијама, уз неутралан став према ситуацији, док су Луксембург и Литванија оценили да присуство УНМИК-а треба да буде прилагођено „стабилним околностима“. Луксембург и Аустралија су поручили да убиство припадника српске жандармерије код Мердара мора бити истражено.

Русија и Кина су поновиле да њихов став о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије остаје непромењен, док је Велика Британија позвала оне чланице УН које још нису признале самопроглашену независност да то учине.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Брисање мита о правичности борбе ОВК

* Обавезна поља