in4s-avatarПОДГОРИЧКИ информативни портал ИН4С објавио је текст под насловом „Ђукановићев и Суботићев мафијашки новац претворен у арапски кредит Србији?“ ЦЕОПОМ преноси текст у целости.

„Постоји озбиљна индиција да је милијарда евра која је наводно стигла као кредит УАЕ Србији у ствари новац Ђукановића и Суботића који се пере преко буџета.

„Најаве пројекта Београд на води и куповина земљишта по Војводини, као и ова средства за улагање у пољопривреду под непознатим условима, такође су део пројекта прања новца балканске мафије. Масовно прање мафијашких пара је нови пројекат Ђукановића у који су укључени и мафијашки босови из Италије, прљави новац корумпираних лидера из Палестине, Сирије, Ирака, Ирана, Авганистана, Азарбејџана, Русије, Узбекистана“ рекао је исти извор.

У Мониторовом тексту „Шта раде домаћи шеици“ освјетљавају се снажне везе Ђукановића и Мухамеда Дахлана, личности која попуњава све већи број криминалних хроника у региону.

Улагања УАЕ у регион и инострани медији виде као не баш транспарентна. Како је недавно објавио Middle East Eye (МЕЕ) (1), разлози њиховог инвестирања овде „сежу много дубље од финансијских и обавијени су велом тајни“. Аналитичари сматрају да би они могли бити од геостратешких до коришћења овог тржишта за испоруку оружја широм Блиског Истока.

Према МЕЕ, иза тих великих инвестиција стоји „мрачна личност, Мухамед Дахлан, који живи у избеглиштву“.

Дахлан, како је већ писао, има мрежу компанија у Црној Гори, а поседује и црногорско држављанство. Ради се о бившем палестинском министру сигурности, којег тамошње власти сумњиче за проневеру више стотина милиона државних фондова. Сматра се да је он централна фигура мреже која успоставља комуникацију између УАЕ и америчких и израелских обавештајаца, а МЕЕ пише да он „арбитрира у коруптивним улагањима Емирата у Србију којима се пуне џепови њихових политичких лидера“.

Како је Александар Вучић недавно казао, контакте са УАЕ обезбедио му је управо црногорски премијер Мило Ђукановић.

Ђукановић је у Абу Даби отпутовао 2008. године, када је имао састанке са краљевском породицом ал Нахјан која је основала АДФД, након чега су најављени велики пројекти. Према писању палестинских медија из тог времена, човек који је Ђукановића повезао са емиратском краљевском породицом је баш Дахлан. Након те посете црногорски медији су писали да је краљевска породица заинтересована за пројекте на улцињској Великој плажи, Бродоградилишту Бијела, Првој банци… Од свега није било ништа. Пословање са УАЕ у које се ушло праћено је најчешће контроверзама, попут продаје Краљичине плаже, коју је опозиција оценила штетном по државу.

Недавно је и Ал-Џазира писала о овој теми у тексту: Сумњиви послови УАЕ-а са Србијом.

_________________________________________

(1) – Писање портала Middle East Eye (МЕЕ) о овој теми ЦЕОПОМ-Истина је објавила под називом „Србија и Емирати у оку Средњег истока“ у категорији „Политика и друштво“.

 


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Портал „ИН4С“ – Сумњиво порекло новца уложеног у Србију

* Обавезна поља