kamaeron-putinЛОНДОН – Велика Британија је саопштила да је заинтересована за подршку Русије као председавајућег Г-8 у 2014. години.

Штавише, да јој је сарадња са Москвом потребна на оба за њу најважнија правца: при евакуацији британске војске из Авганистана и поводом референдума о независности Шкотске.

Све је ово отктрио и признао званични представник канцеларије премијера Дејвида Камерона.

„Имамо два главна проблема која ће се морати да решавамо и на међународном нивоу. То су евакуација наших борбених јединица из Авганистана до краја 2014. године и предстојећи референдум о независности Шкотске у септембру. Сматрамо да Г-8 може бити једно од важних политичких места где ће Лондон наћи подршку“ – истакао је он.

При том је овај неименовани представник британског премијера истакао да референдум о самоопредељењу Шкотске, иако изгледа као унутрашња ствар Уједињеног Краљевства, може изазвати последице које су у стању да“изазову потресе у читавој Европи“.

У Лондону подсећају да је управо Велика Британија предала председавање великом „осморком“ Руској Федерацији. Због тога се Лондон узда у посебне односе са Москвом – како током припремања дневног реда Г-8, тако и за време реализације различитих догађаја, укључујући и самит Г-8 у Сочију следеће године.

„Заинтересовани само за консултације са Русијом поводом Г-8“ – истакао је исти представник премијера Камерона.

Генерално, садашње британско руководство не крије да у 2014. години жели да настави рад на побољшању веза са Русијом .

Неки експерти процењују да је 2013. у том смислу била  прелазна година у односима Лондона и Москве. Формирала се позитивна динамика и постало је јасно да је доња тачка у хладним односима достигнута.

„Протеклих 12 месеци могу се упоредити са почетним стадијумом старта ракете: појачава се снага рада мотора и почиње лаган и незаустављив успон. Али, у овој фази се још не може рећи да ли ће лансирање бити успешно или ће ракета пасти и њен даљи лет немогућ“ – био је сликовит анонимни представник канцеларије британског премијера.

„Главни задатак Велике Британије је да преживи у посткризном свету након што је због потреса у периоду 2008. – 2010. године била подривена њена основна економска грана – финансијско и банкарско тржиште. Задатак садашње Камеронове владе је да у светској финансијској структури обнови положај и утицај лондонског Ситија и да га прошири привлачењем новца из земаља БРИКС“ – истиче аналитичар Лондонске берзе Џејмс Вилијамс.

Овај експерт наставља и каже да је због тога у последњих 12 месеци, у односима Велике Британије и Русије, дошло до одређеног баланса приоритета у коме су економски задаци постали доминантни.

С друге стране, познати британски политиколог Брис Андерсон указује: „Запад је изгубио контролу над догађајима у свету“.

По његовом мишљењу, управо због тога већина чланова Г-8 – укључујући и Велику Британију – сада тражи помоћ водећих земаља у развоју, а пре свега групе БРИКС.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Британија тражи помоћ Русије

* Обавезна поља