penzioneri-ekБЕОГРАД – Од 1. јануара 2014. године ступиле су на снагу нове одредбе за пензионисање, али промене се, за сада, односе само на жене – старосна граница за њихов одлазак у пензију померена је за четири месеца. То значи да ће жене моћи у пензију с 35 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 53 године и осам месеци живота.

За мушкарце и даље важи одредба да у пензију могу са 40 година стажа осигурања и најмање 54 године и четири месеца живота.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) подсећа да ће се до 2023. године постепено померати услови за пензионисање у погледу година живота и година стажа, као и да начин обрачуна износа пензије неће бити промењен.

Током протекле године, у стручним круговима је било речи о томе да је неопходна реформа пензионог система и да је за очекивати изједначење старосне границе жена и мушкараца на 65 година за одлазак у пензију, али постепено, будући да је демографска структура у Србији и другим развијеним земљама веома различита.

Представници Фискалног савета Србије раније су указали да би влада, уколико жели уштеде у пензијском систему, требало да повећа старосну границу за одлазак у пензију, да се уведу пенали за прерани одлазак као и награде за оне који дуже раде, јер су такве и тенденције у свету.

Могло се чути да је то била једна од тема током посете Мисије ММФ-а, односно да је изједначавање старосне границе био предлог те финансијске институције.

Представници ресорног министарства истакли су раније да старосну границу за одлазак у пензију за сада нема потребе мењати јер за то не постоје разлози. Такође, став Министарства био је и да би предлози попут увођења пенала за оне који се пензионишу са „недовољно” година, могли да створе нове социјалне проблеме.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова старосна граница за пензију

* Обавезна поља